Oude Kerk in teken van Queer & Pride Amsterdam

Kunstproject It’s OK… commoning uncertainties is in volle gang in de Oude Kerk en loopt nog de hele zomer door tot en met eind september. Op initiatief van kunstenaar Jeanne van Heeswijk organiseren meer dan honderd buurtbewoners, makers, denkers en activisten, verenigd in ‘ervaringscirkels’, wekelijks publieke sessies in de kerk. Daarin wordt de vraag gesteld hoe gemeenschapszin bij kan dragen aan een weerbaarder sociaal weefsel. Komende weken staat het programma in het teken van Queer & Pride Amsterdam.

Zaterdag 22 juli (10:00 – 11:00): Kick-off Queer Currents door Alejandra Ortiz 
Queer Currents heeft dit jaar tijdens Pride Amsterdam de Oude Kerk als hoofdkwartier. Op zaterdag 22 juli is de feestelijke start met een lezing door Alejandra Ortiz en een klein ontbijt. Alejandra Ortiz is gastcurator van de Queer Currents-cirkel en mede samensteller van de It’s OK… Cirkel #5-bijeenkomsten op 12 en 18 augustus: Not in Your Box #1 & #2. Ortiz leeft zonder papieren in Amsterdam. Ondanks haar ongedocumenteerde status is ze een bekend gezicht en belangrijke stem in de LHBTQIA+ gemeenschap. Ortiz richtte twee hulporganisaties op, schreef mee aan overheidsrapporten en publiceerde een autobiografisch boek.
Vanaf 11:00 uur is er gelegenheid om samen naar de Dam te lopen voor de start van de Pride Walk.
Donderdag 27 juli: Queer Sex Worker’s Day, vanaf 13.00 uur gratis toegang tot de Oude Kerk
Op deze middag verzorgen sekswerkers en sekswerkactivisten een uitgebreid programma van performances en talks in de Oude Kerk. Vanuit hun eigen perspectief vertellen ze over hun werk en relatie met de buurt. De Oude Kerk is gelegen in het hart van de Red Light District, waar sekswerkers al eeuwenlang werken. In 1306 werd de Oude Kerk zelfs gewijd aan de beschermheilige van de prostituees. Met deze middag haalt de Oude Kerk de historische band met sekswerkers aan en biedt hen een podium zodat zij hun perspectief en ervaring met publiek kunnen delen. Er is een kunstbeurs, een pop-up peep show en er zijn verschillende optredens. Kijk voor het hele programma op de website. Dit programma is samengesteld door en in samenwerking met Red Lights Art&Culture en Queer Amsterdam.
Vrijdag 28 juli (11:00 – 13:00): Queer Kerkdienst door Essemie van Dunné
Beelden maken, van elkaar, van onszelf, van de wereld, van de toekomst, van God. Kunnen we het laten? Kunnen we de beelden die van ons bestaan van ons afschudden? Het is een bijbels thema. Maak geen beeld van mij! Gods- en mensbeelden zijn van alle tijden. Juist de kerk heeft er hard aan meegedaan. Volgens Essemie van Dunné, predikant van Doopsgezind Amsterdam, is dat onbijbels. Kunnen we de beelden loslaten en opnieuw geloven in onszelf, de ander en het leven?
Vrijdag 28 juli (15:00 – 17:00): Pride Foto ‘Twijfel & Verbondenheid’ door Samira Damato

Curator van de Pride Foto Awards 2023, Samira Damato, gaat in gesprek met Queer Stromen. Samen zullen ze de kunstwerken uit de fotografische collectie van dit jaar verkennen, getiteld ‘Twijfel & Verbondenheid.’ Damato heeft als doel om de uitdagingen en verkeerde voorstellingen waarmee veel individuen binnen de Queer-gemeenschap te maken hebben, te ontrafelen.

Vrijdag 28 juli (16:45 – 17.30): Optreden van Nene Moné
Nene Moné is een non-binaire, multi-instrumentalistische kunstenaar en activist die elektro-experimentele muziek produceert in combinatie met hun inheemse roots. Ze spelen geestverruimende akoestische ritmes en geluiden met behulp van elektronica in een liveoptreden. Samen met andere muzikanten, visuele kunstenaars, dansers en bewegingsartiesten verbinden ze verschillende sociale en ecologische rechtvaardigheidskwesties in een grenzeloze performance.
Dinsdag 1 augustus (15:00 – 17:00)
Lezing door Bird WG en dance performance door Kevin Gumbs.
Woensdag 2 augustus (15:00 – 17:00)
Poëzie-voordracht door Safa Kamdideh en dans-performance door Kevin Gumbs.
Bezoekersinformatie
Oude Kerk
Dagelijks open van 10:00 – 18:00 uur, zondag van 13:00 – 17:30 uur
Museumkaart is geldig
Oudekerksplein, Amsterdam

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.