Inclusief maar toch conservatief

Het is 2023, en hoewel we grote stappen hebben gezet in de richting van gelijkheid en inclusie, blijven op sommige gebieden sociale druk en verwachtingen standhouden. Een van deze drukkende verwachtingen richt zich op de voortplanting, vooral als het gaat om LHBTQI+ personen. Op dat vlak zijn we wellicht inclusief, maar toch conservatief. 

Ondanks dat de acceptatie van seksuele diversiteit is toegenomen, worden individuen die zich identificeren als lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, interseksueel en andere nog steeds geconfronteerd met maatschappelijke druk om aan de traditionele voortplantingsnormen te voldoen.

groepsdruk

Voor velen in de LHBTQI+ gemeenschap kan het idee om kinderen te krijgen een complexe en persoonlijke kwestie zijn. De biologische beperkingen en sociale obstakels waarmee deze individuen worden geconfronteerd, zijn vaak uniek en uitdagend. Desondanks blijven er in de samenleving stemmen klinken die van mening zijn dat het krijgen van kinderen de enige juiste keuze is.

normen en baren

Deze druk wordt vaak versterkt door traditionele normen en verwachtingen. Het idee dat voortplanting de ultieme vervulling is en dat ouderschap de enige manier is om een zinvol leven te leiden, is diep geworteld in onze maatschappij. Dit kan leiden tot gevoelens van schaamte, schuld en isolatie bij LHBTQI+ individuen. Niet alleen bij hen die ervoor kiezen om geen kinderen te krijgen. Maar ook degenen die juist geconfronteerd worden met onnodige obstakels op hun pad naar ouderschap.

Sleutel tot geluk

Het is belangrijk om deze druk te erkennen en te bestrijden. We moeten ons bewust zijn van de diversiteit van levenspaden en gezinsvormen die bestaan binnen de LHBTQI+ gemeenschap. Niet iedereen verlangt naar het ouderschap, en dat is volkomen legitiem. Het is essentieel dat we afstappen van het idee dat voortplanting de enige bron van geluk en betekenis is. Geluk kan vele vormen aannemen. Het vormgeven van een leven dat in overeenstemming is met iemands authentieke zelf is uiteindelijk de sleutel tot vervulling.

Kaneesha Akira Nadal (Philipsburg, 1990) is een non-binair, bi+ persoon van Afro-Caribische komaf. Vanuit Sint Maarten (voormalige Nederlandse Antillen) emigreerde hen op 17-jarige leeftijd, naar Nederland. Op zeer jonge leeftijd was Kaneesha al betrokken bij diverse vrijwilligersorganisaties, en heeft in recente jaren vooral tijd besteed aan het empoweren van bi-culturele LHBTI+ers, ondersteuning geven aan queer vluchtelingen en aan voorlichting geven aan professionals en studenten via diverse GSA projecten. Sinds kort is Kaneesha ook betrokken bij het bevorderen van LHBTI+ rechten op de werkvloer en wil hen zich in de toekomst focussen op neuro-diversiteit, een zwaar onderbelicht onderwerp binnen de LHBTI+ gemeenschap.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.