Richard Groenendijk: ‘Als ik uitgescholden word, is het nooit zonder mijn geaardheid erbij’.

Op de foto staat cabaretier Richard Groenendijk. Hij heeft een Nederlandse vlag in zijn rechterhand en ligt in een bed. Het is een foto gemaakt tijdens zijn voorstelling; 'Voor iedereen beter'.

Richard Groenendijk. De man die getrouwd is met het theater en met zijn grove grappen een hele zaal kan laten stuiptrekken van het lachen, staat alweer enige tijd in het theater met zijn show: ‘Voor iedereen beter’. Een show die -uiteraard- wegens groot succes is verlengd. En Richard mag dit jaar de Jillis Bruggeman Penning in ontvangst nemen. Genoeg redenen voor een interview met Gaykrant! Nick Trijssenaar sprak met de zelfverklaarde parel aan de kroon van het Nederlandse cabaret, aan zijn keukentafel in… Hoe kan het ook anders: Rotterdam.

Tekst: Nick Trijssenaar
Foto’s: Roy Beusker

Keuzestress

Je bent opgegroeid in Goeree Overflakkee. Dat is niet de meest accepterende plaats om op te groeien, hoe heb je dat ervaren?
“Nou, ik kom sowieso niet uit een gelovig gezin. Dus dat voordeel had ik. Want als je de hersteld gereformeerde kerk achter je hebt staan, dan heb je het natuurlijk wel zwaarder. Maar het is natuurlijk wel een eiland dat, toen ik begin jaren ’90 uit de kast kwam, minder vrij was. Ik had destijds dus ook een vriendin. Maar toen ik naar de stad trok, heeft dat wel mijn ogen geopend. Daardoor is die relatie tot een eind gekomen en ben ik uit de kast gekomen. Ik moet wel eerlijk zijn, mijn ouders hebben gezegd: ‘Weet je; je bent ons kind en ik mag hopen dat je gelukkig bent. Maar we moeten wel even wennen’. En dat snap ik wel. Maar mijn ouders accepteren het nu volledig, ik heb nu 12 jaar een relatie met Marko en dat is gewoon hun tweede zoon. Maar er zijn ook mensen in mijn omgeving, waarmee ik gesprekken heb, die zeggen: ‘ik durf die ‘keuze’ niet te maken…’”

Op de foto staat cabaretier Richard Groenendijk, hij is gekleed in een spijkerpak met heel veel ritsen op zijn borst. Hij staat op het toneel voor een groot bed, de setting doet aan als die van een paleis. De foto is gemaakt tijdens zijn voorstelling 'Voor iedereen beter'.
Richard in zijn voorstelling: ‘Voor iedereen beter’
Fotograaf: Roy Beusker
Alle clichés op tafel

Had jij dat ook, dat je dacht dat het een ‘keuze’ was?
“Ik dacht het wel… Ik dacht op een gegeven moment: ‘Ik kies voor een vrouw, dat is gewoon makkelijker’. En dan komt de fase van: ‘oké, nou ik ben biseksueel’, dat is dan eerst ‘het ding’. Dus alle clichés heb ik wat dat betreft zelf ook op tafel gegooid. Maar uiteindelijk voel je dat het zo’n diep geworteld iets is… En dat het lang niet alleen seksualiteit is, maar dat het gewoon je zijn is. Dus eigenlijk heb je geen keus. Het zit erin, je wordt er mee geboren. En ik wist het eigenlijk ook al toen ik heel jong was. Maar goed; je probeert het helemaal weg te steken.”

lastiger

En deed je dat voor de buitenwereld of echt voor jezelf?
“Nou ja, ik denk dat het toch de buitenwereld is. Misschien, als we zouden leven in een land als Thailand, waar het redelijk normaal is… Niet alleen homoseksualiteit, maar ook transgenders en ladyboys, dan zou je daar -denk ik- niet zo heel veel last van hebben. Maar ja, aan de andere kant… Ik neem altijd het voorbeeld van Splinter Chabot: dat je opgroeit in een gezin -een kunstenaarsgezin met een totaal vrij denkende vader en moeder, totaal vrije broers- en dat je dan nog denkt dat je beter niet op de wereld kan zijn, omdat je homoseksueel bent. Dat vind ik altijd een schrijnend voorbeeld. En dat zegt veel over het land waarin je woont. Want je ziet zoveel narigheid op televisie, ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om nu uit de kast te komen. En ik had het idee dat het een tijd wat makkelijker was. Maar ik heb nu juist het idee dat het weer een beetje lastiger wordt.”

“Ze zullen nooit zeggen: ‘Wat een kutcaberetier’. Het is altijd: ‘die dikke nicht’ of ‘vieze homo’. Dat zegt ook veel.”

Heb jij zelf wel eens nare ervaringen meegemaakt door je homoseksualiteit?
“Ik word over het algemeen heel erg lief benaderd via social media, ik heb ook alleen maar Instagram. Maar als ik een keer uitgescholden wordt, dan is het nooit zonder mijn geaardheid erbij. Altijd dat. Ze zullen nooit zeggen: ‘Wat een kutcaberetier’. Het is altijd: ‘die dikke nicht’ of ‘vieze homo’. Dat zegt ook veel. Het is hun eigen onzekerheid. Ik voel me daardoor nooit zo aangesproken.  Daar kan ik me heel goed bij neerleggen. Ik heb ook geen zin om in discussie te gaan. Maar dat is wel opvallend, ja.”

Jopie Parlevliet

We kennen je onder andere als Jopie Parlevliet, is zij gebaseerd op iemand of is het een typetje wat je zelf hebt bedacht?
“Nee, Jopie is een beetje ontstaan tijdens een voorstelling. En dat was volgens mij de voorstelling: ‘Ego’. Daar zat zo’n typetje in en die was grappig; die kon heel veel zeggen: ‘Houd je opgespoten teringmuil ‘es dicht, vuil pokkewijf.’ Ja, dat is natuurlijk heerlijk om te doen. Dat kan ik als mezelf natuurlijk nooit doen. En het is een beetje een guilty pleasure voor me. Ik moet je eerlijk zeggen, het had ook Joop Parlevliet kunnen zijn. Een man dus. Ik heb persoonlijk niet onwijs de drang om in dameskleren te staan. Ik vind zo’n type leuk om te spelen, ik houd van het Rotterdamse, maar ik heb ook een voorliefde voor de foute meezingers. Dus je kunt mij niet gelukkiger maken dan in een kroeg met ‘Viva España’.”

Een ‘pleuris’ en een ‘tyfus’

“Ik heb ook een talkshow gehad als Jopie. Daar heb ik twee seizoenen van gemaakt. Daar keken tegen het einde 1,2 miljoen mensen naar, maar is toch van de buis gehaald omdat de kijker te oud was. Toen baalde ik ervan. Maar ik zou het nu niet meer willen. Omdat Jopie toch van de valse opmerkingen is, met hier en daar eens een ‘pleuris’ en een ‘tyfus’. En dat mocht niet op tv. Ze hebben ooit geprobeerd om de serie ‘Absolutely Fabulous’ in Amerika na te maken, maar dan zonder de drugs en zonder het vloeken. Ja, dan blijft er niks meer van over. Dus ik heb Jopie een beetje in eigen beheer nu. Als ik daar een paar keer per jaar op een groot feest mee kan optreden, dan vind ik het goed.”

“Je kunt mij niet gelukkiger maken dan in een kroeg met ‘Viva España’.”

goed rapport

Er is bekend gemaakt dat je de Jillis Bruggeman Penning krijgt, wat betekent dat voor jou?
“Ja, dat is nou grappig. Daar sta je helemaal niet bij stil. Toen ik hoorde dat ik hem kreeg moet ik ook eerlijk zeggen dat ik moest opzoeken wie het was. Achteraf wist ik het wel. En toen dacht ik bij mezelf: ‘Ja, waarom krijg ik zo’n penning? Weet je wel’. En toen kreeg ik dat juryrapport… Dat emotioneerde mij wel, want toen zag ik alles op een rijtje staan. Ik bedoel: ik doe ook maar gewoon mijn werk. Dus ik sta er niet zo in van: ‘oh, nu moet ik eens een keer een statement gaan maken’. Ik ben gewoon wie ik ben. En er is niet zo’n heel erg groot verschil tussen Richard op het toneel, of Richard hier nu aan de keukentafel. Maar blijkbaar heeft dat sommige mensen geraakt.”

De cirkel is rond

“Ik kreeg een tijdje geleden een brief van een jongen die uit de kast was gekomen. Vanaf zijn tiende kwam hij met zijn ouders bij mij kijken. En hij vertelde dat mijn liedjes en mijn verhalen, hem geholpen hebben om uit de kast te komen. En dat emotioneert mij, dat vind ik toch bijzonder. Dat je niet alleen maar één of andere pipo bent. Dus ik ga het goed voorbereiden, die avond. En wat het bijzondere is, een van de regionale Jillis Bruggeman Opstekers is stichting Gay op Flakkee! Dat is het eiland waar ik vandaan kom. Dus ik denk: ‘Hé, de cirkel is rond. Het komt mooi samen en hoppakee!’”

Voor de show ‘Voor iedereen beter’ zijn nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Kijk op www.richardgroenendijk.nl om te zien waar je nog van deze show kunt genieten!

Op de foto staat cabaretier Richard Groenendijk die zijn hoofd om de hoek van een decorstuk steekt en tegen iemand lijkt te praten. De foto is gemaakt tijdens zijn voorstelling 'Voor iedereen beter'.
Richard in zijn voorstelling: ‘Voor iedereen beter’
Fotograaf: Roy Beusker

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Richard Groenendijk: ‘Als ik uitgescholden word, is het nooit zonder mijn geaardheid erbij’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.