Duizend regenboogvlaggen voor Utrechtse ramen

Op 27 juni vonden ongeveer duizend Utrechtse huishoudens een regenboogvlag in de brievenbus. Drie inwoners uit omgeving Ondiep hebben deze laten drukken als reactie op de intimidatie gericht tegen regenboogvlaggen in de wijk. Zij hopen dat dankzij dit initiatief zoveel mogelijk bewoners die dit nog niet hadden gedaan, alsnog een vlag ophangen. Burgemeester Sharon Dijkstra sprak eerder deze week haar trots uit over de vlaggen die massaal worden opgehangen in Ondiep. “Het is een geniale reactie van de buurt!”

Opmars

In de wijk Ondiep is een ware opmars van regenboogvlaggen bezig. Eerder werden in die wijk diverse huizen waar een regenboogvlag hing met eieren bekogeld. Ook werden de bewoners geïntimideerd, doordat jongeren tegen de voordeuren van de huizen waar een regenboogvlag hing trapten. Als teken van solidariteit hesen steeds méér Ondiepers daarom juist de regenboogvlag.  Bij huizen waar de vlag nog niet hangt, heeft het buurtinitiatief ‘Spread the Flag’ nu dus gratis mini-vlaggetjes verspreid om voor het raam te hangen.

Zo kan iedere Utrechter – homo, hetero of iets anders – laten zien: in onze straat is iedereen welkom en wordt liefde gevierd in alle soorten en maten. Als de actie een succes blijkt, verspreiden de initiatiefnemers de komende tijd nog meer regenboogvlaggen.

‘We willen dat elke straat laat zien: iedereen is hier welkom’

Regenboogstraat

‘We hopen dat zoveel mogelijk buurtbewoners deze regenboogvlag voor hun raam hangen,’ schrijven de initiatiefnemers achterop de vlag. ‘Het maakt niet uit of je homo, hetero, transgender of iets anders bent: we hopen dat je wilt bijdragen aan een echte regenboogstraat. Een straat die laat zien: iedereen is hier welkom.’ Het initiatief heeft een instagramaccount, genaamd Spreadtheflag_Utrecht. De initiatiefnemers roepen op om foto’s van regenboogvlaggen via een DM met hun te delen.

maar helaas…

Helaas bleek al snel dat de actie niet helemaal het gewenste effect heeft gehad. Van de duizend regenboogvlaggen die voor de ramen hadden moeten verschijnen, werden diezelfde dag al een heel aantal in brand gestoken door een aantal buurtkinderen. Ondertussen werd dit gefilmd door ouders of andere -meerderjarige- familieleden.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.