Leon | We sluiten ons af

Op weg met met mijn  boodschappen naar huis kom ik een bekende tegen en we maken een praatje. Al snel lopen we door want we zijn druk. Ik hoor de vogels fluiten en de wind door de bomen waaien.

Later in de stad zie ik verschillende mensen lopen met oortjes in. Sommigen hebben zelfs een hele installatie op hun hoofd of ze zijn bezig met hun telefoon. In de supermarkt is het al niet anders. Als ik op de sportschool om mij heen kijk zie ik dat bijna iedereen met koptelefoons of oortjes in aan het sporten is. Wat me opvalt is dat iedereen alleen bezig is en dat er nauwelijks interactie is. In de trein of metro is het ook niet anders.

Thuis ruim ik de boodschappen weg en kom ik tot de conclusie dat we helemaal niet inclusief leven. Doordat iedereen druk is. Iedereen is druk met zijn telefoon en zijn eigen muziek, podcast, luisterboek of wat dan ook. Hierdoor zijn we bewust of onbewust alleen met onszelf bezig. We leven in onze eigen wereld. Het contact maken gaat dan ook lastiger want de focus ligt niet op de omgeving of op de ander(en). Hierdoor vereenzamen we en voelen we ons niet meer verbonden met een voorbijganger of medesporter. Ondanks dat we soms tien minuten naast elkaar bezig zijn in de sportschool.

Voor mij is verbinding met anderen erg belangrijk. Daarom zul je mij niet snel zien met oortjes in. Door me te focussen op waar ik nu mee bezig ben kan ik me verbinden met de omgeving en sta ik open voor de ander. Maar wat als de ander zich heeft afgesloten? Dan focus ik me op mijn zijn in het hier en nu. In de hoop dat meer mensen op zoek zijn naar sociale verbinding en onverwacht het gesprek beginnen.

Door ons niet af te sluiten maar open te staan voor onze omgeving kunnen we inclusief leven met anderen.

*

Leon Augustijn is schrijver, motivator en spreker. Hij schrijft momenteel aan zijn autobiografisch boek met de wat pretentieuze titel ‘IK’. Niet als egodocument, maar omdat hij zichzelf niet meer wil ontkennen, niet meer wil verloochenen wie hij is. Een hele strijd, die hij niet voor niets op papier zet. Het is een proces dat je kunt volgen door zijn columns of nieuwsbrieven. Zijn boek verschijnt begin 2023.

Adverteren via Gaykrant en op die manier onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken? Klik hier voor meer informatie!

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Leon | We sluiten ons af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.