Tevreden terugkijken naar Roze Zaterdag

Alle betrokkenen, vrijwilligers, sponsoren, feestvierders en activisten kunnen niet anders dan tevreden terugkijken op een prachtig verlopen Roze Zaterdag. De allereerste Roze Zaterdag die in de provincie Zeeland gehouden werd. Ook de voorzitter van COC Zeeland, Ruud van Engelen, kijkt tevreden terug: “Als je dit zo ziet, dan doet het toch wel iets met je. Dan word ik toch wel wat emotioneel.”

“Dit traject was al in gang gezet toen ik zelf nog geen voorzitter was van COC Zeeland. Ik woonde al wel hier, maar ik ben twee jaar geleden tot voorzitter verkozen. Toen was er al een bidbook opgesteld en op basis daarvan werd Goes verkozen als gaststad.” Vertelt Ruud.

Sponsoren

En dan begint het eigenlijk pas, toch?

“Ja, vooral politiek gezien. Er werd door het college, destijds, tegen het voorstel gestemd, dat er geld in de organisatie van Roze Zaterdag zou worden gestoken. Uiteindelijk is er later nog wel, onder druk van de gemeenteraad, een compromis gesloten. Daar kwam uit dat de gemeente wel zou zorgen voor de bewegwijzering, de hekken, het schoonmaken en de politie, dat soort zaken. Logistiek gezien hebben ze wel het een en ander voor hun rekening genomen. Maar de Stichting Goes Marketing meost toch kijken naar sponsoren en heeft diverse alternatieven overwogen.

DOW Chemical bijvoorbeeld, dat is een groot bedrijf uit Terneuzen dat wereldwijd bekend staat om hun beleid op diversiteit en inclusie. Zij sprongen er direct op in. Ook Bison, je weet wel, die lijmproducent, die hebben een bijdrage geleverd. Kennelijk vinden al die grote bedrijven het onderwerp toch belangrijk. Maar het is tot op het laatste moment spannend gebleven. Want beveiliging en artiesten, dat zijn toch hele grote kostenposten. Uiteindelijk heb ik ook mijn eigen vrienden en familie om een bijdrage gevraagd. Maar terugkijkend moet ik zeggen dat Goes echt een prachtige prestatie heeft neergezet. Het is de moeite waard geweest. Alle beetjes helpen.”

Ja, die bedrijven snappen natuurlijk ook wel dat diversiteit op de werkvloer ook tot betere financiële resultaten leidt.

“Exact. Het is dan ook te hopen dat deze Roze Zaterdag de opmaat is voor een wat positievere blik van de Zeeuwen naar LHBTI+ personen. Dat is namelijk ook gewoon goed voor de B.V. Nederland.”

vrijwilligers

Je vertelde eerder dat LHBTI+ jongeren die als ambassadeurs van Roze Zaterdag optreden, het niet altijd even makkelijk hebben in deze provincie…

“Ja, het is toch het begin van de biblebelt, dat merk je nog heel sterk. Het is bijvoorbeeld heel lastig om aan vrijwilligers te komen. Die kunnen we echt goed gebruiken om alle activiteiten, die we volgens mij gewoon zouden moeten doen, goed vorm te geven. De financiën; daar maak ik me niet zo druk om. We hebben hier de Krijger Zuiderwijkstichting. Dat waren twee heren die een pand aan de lokale COC afdeling schonken. Helaas hebben we dat moeten verkopen, omdat er niet voldoende vrijwilligers waren om de activiteiten in dat pand voort te zetten. Dat leverde wel weer een leuk bedrag op. Daarmee kunnen we allerlei andere mooie dingen doen. Helaas levert geld alleen geen vrijwilligers op, die het werk ook daadwerkelijk kunnen doen.

We krijgen wel heel veel aanvragen. Vanuit AZC’s, noodopvang, maar ook voorlichting op scholen. Soms vraag ik me wel eens af hoe mensen aan mijn telefoonnummer komen. Ze bellen me dan op met het idee voor een activiteit, maar ik moet ze best vaak teleurstellen. Wel hebben we iedere maand een Roze Vrijdagmiddagborrel in Middelburg en ook één keer in de maand hebben we een activiteit op zaterdag. Meer kunnen we helaas niet bieden.

Ook de coördinator van Jong&Out, Nihalia Blanken, doet veel. Zij heeft zoveel ideeën en ze werkt echt zo hard. Ze bruist echt van de energie. Maar ze kan het niet alleen. Je kunt niet steeds dezelfde schouders die last laten dragen. Gelukkig hebben we ook de GSA, dat zijn we nu wel aan het uitbreiden. Ik ben zelf ook voorlichter geweest. We willen dan ook nog veel vaker naar de scholen toe, dat is nodig. Ik zou heel graag willen dat ik dat kan faciliteren.

Biblebelt

Maar het feit dat Zeeland het begin van de biblebelt is, dat speelt daarbij ook een rol, neem ik aan?

“Dat speelt zeker een rol. Ik denk dat er veel onbekendheid is. Daarom zou ik graag die voorlichting op scholen goed op orde brengen. Maar ik denk ook -en dan moet ik me voorzichtig uitdrukken- dat het tempo waarmee de rest van het land bezig is met LHBTI+ emancipatie, voor de mensen hier net iets te hoog ligt. Voor zoiets heb je ook tijd nodig. Je kunt een idee vaak beter inmasseren, dan mensen het gevoel geven dat ze geen andere keuze hebben dan erin mee te gaan. Want als mensen het idee hebben dat ze geen keuze krijgen, dan gaan juist de hakken in het zand. Ik stel mezelf ook wel eens de vraag: gaat het niet te snel? Maar aan de andere kant begrijp ik de mensen die nu eindelijk de verandering willen zien, waar ze al jarenlang voor hebben gestreden.

“Zelf ben ik bijvoorbeeld vorig jaar pas voor het eerst naar Pride Amsterdam geweest.”

Ik zit zelf in de politiek en ik kan met politici van de SGP en de ChristenUnie een heel goed gesprek voeren. Maar het blijft lastig. Ik merk gewoon dat mensen soms terugdeinzen. Ook vanuit de community zelf, dat ze bijvoorbeeld de clichébeelden van Pride Amsterdam zien en daar niet mee geassocieerd willen worden. Zelf ben ik bijvoorbeeld vorig jaar pas voor het eerst naar Pride Amsterdam geweest.

Ik kan me voorstellen dat het mensen soms ook begint te duizelen. Dan ben ik wel eens bang dat het averechts werkt. Dit soort zaken inmasseren, in plaats van het als een grote tsunami over de mensen uit te storten; dat lijkt me de betere tactiek. Daarom wil ik graag het vrijwilligersteam versterken. Want dan kan er voorlichting gegeven worden en zijn de mensen zelf aan het woord. Daarmee geven ze de theorie een menselijk gezicht en een menselijk verhaal.”

Wat zijn nog meer speerpunten van COC Zeeland die na Roze Zaterdag hopelijk iets meer zijn gaan leven in de provincie?

“Naast het uitbreiden van het aantal vrijwilligers en meer voorlichting kunnen geven op scholen, is het ook een kwestie van politiek beleid. Bij de gemeentes, bij de provincie… Daar ben ik als voorzitter best veel mee bezig. Tijdens de laatste provinciale verkiezingen hadden de meeste partijen wel iets anders aan hun hoofd, dankzij de opkomst van BBB. En er zijn gelukkig veel meer politici die er aandacht voor vragen. We hebben in Zeeland natuurlijk al twee regenboogsteden, Middelburg en Goes. Vlissingen is ooit regenboogstad geweest, maar dat is helaas weggeëbd. En nu zijn Terneuzen en Hulst erbij gekomen.

“Ik ben zelf ook gelovig, maar begrijpen doe ik het dan niet.”

Hulst heeft nog geen beleid. Dat zijn wel dingen waar ik achteraan ga. Dan presenteer ik ze weer een concept regenboogakkoord. En in de gemeente Schouwen-Duiveland mag bijvoorbeeld de regenboogvlag niet gehesen worden. Dan komen daar allerlei excuses voor. Er wordt gewezen naar het Nederlandse vlaggenprotocol en dat soort dingen. Ik ben zelf ook gelovig, maar begrijpen doe ik het dan niet.

Heel veel naastenliefde spreekt er in ieder geval niet uit…

“Ja, ik denk dat ik dan toch te hervormd ben voor die mensen. Ik spreek dan met ze, maar bij iedere zin wordt er dan ook weer een stuk uit de bijbel geciteerd. De gesprekken die we voeren worden met respect gevoerd, maar ze worstelen er wel mee. Bij dat gesprek werd ik wel een verbinder genoemd, dat vond ik dan wel een groot compliment.”

En dat worstelen dat zij doen, dat doen jeugdige LHBTI+ personen ook, met potentieel levensbedreigende consequenties.

“Dan zeg ik ook: ‘stel het is je eigen kind, hoe ga je er dan mee om?’ En ze denken dat ze ‘het gezin’ ermee beschermen. Net als die types van de Roze Leeuw. Tsja, als je kind zelfmoord pleegt omdat het zo met zichzelf en de geaardheid in de knoop zit, hoe goed heb je je kind dan beschermd?”

Tegengeluid

“Je wordt ook een beetje argwanend. Ik heb dat ook gezegd in aanloop naar deze Roze Zaterdag: mensen, we kunnen een tegengeluid verwachten. Bij de plaatsing van de borden met daarop de Pride Photo Expositie, bijvoorbeeld. Toen stopte er een auto en de bestuurder ging uitgebreid foto’s maken. Ik heb toen toch even het kenteken genoteerd.”

Het is jammer dat daar toch nog steeds rekening mee gehouden moet worden, we zagen het eerder ook al in Vlissingen.

“Als het aankomt op een tegengeluid, dan stap ik er wel degelijk op af. Tom, van Goes Marketing, die zat in het stadhuis. Bij het veiligheidsteam. Dus er werd wel degelijk rekening gehouden met een tegengeluid. Maar aan belangstelling vanuit de politiek hebben we in aanloop naar deze Roze Zaterdag geen gebrek gehad. Dat is positief.”

Positief geluid

Dat de andere politici het nu ook scherper op hun netvlies hebben, dat is een positief resultaat. Zijn er nog andere positieve resultaten te benoemen?

“We zijn begonnen met een kerkdienst, waarbij in eerste instantie twee voorgangers bij betrokken waren. Eén van de doopsgezinde kerk en één van de oudkatholieke kerk. Maar van lieverlee gingen ook andere kerken zich ermee bemoeien: ‘Waarom zijn wij hier niet bij gevraagd? Waarom moet die dienst in Kloetinge [een dorp binnen de gemeente Goes, red.] gehouden worden?’ Die laatste vraag, dat was gewoon vanwege puur logistieke redenen. Maar het is positief dat zij nu uit zichzelf bij ons kwamen aankloppen om hier ook bij betrokken te worden.”

Kan deze Roze Zaterdag een manier zijn om dat contact voort te laten duren?

“Ik denk het wel. Ik heb goed contact met Leuny de Kam en zij heeft weer heel veel contacten binnen al die kerkgenootschappen. In dit Roze jaar gaan we ook nog andere zaken organiseren. We willen bijvoorbeeld een filmavond organiseren met een film over suïcide, met een discussieavond eraan gekoppeld.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.