Roze Zaterdag 2025 in Zaanstad

GOES – Roze Zaterdag 2025 zal worden gehouden in Zaanstad. Dat heeft Stichting Roze Zaterdagen Nederland vandaag bekendgemaakt op het hoofdpodium van Roze Zaterdag 2023 in Goes. Roze Zaterdag is de oudste pride van Nederland en komt voor de eerste keer naar Zaanstad. 

“Roze Zaterdag 2025 is een fantastische kans voor Zaanstad om zich aan heel Nederland te laten zien als lhbtiq+-vriendelijke stad. In de selectieprocedure hebben de initiatiefnemers ons overtuigd met hun uitgebreide plannen, het brede draagvlak en ontzettend veel enthousiasme. Ze hebben ons laten zien dat ze in staat zijn een geweldige editie te organiseren; de Zaanstreek in alle kleuren”. Aldus Simon Timmerman, voorzitter van Stichting Roze Zaterdagen Nederland.

Gemeente Zaanstad, Stichting De Zaanse Regenboog, Stichting Marketing Zaanstreek en Bureau Discriminatiezaken namen gezamenlijk het initiatief om Roze Zaterdag naar Zaanstad te halen. Wethouder Inclusie Gerard Slegers van Zaanstad: “Het is ontzettend eervol dat Stichting Roze Zaterdagen Nederland heeft gekozen voor Zaanstad. Wij willen dat iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig voelt.

Helaas is dat nog niet overal het geval. Met Roze Zaterdag willen we zorgen voor meer verbinding tussen ál onze inwoners. Het gaat om elkaar accepteren en respecteren. Met die intentie gaan we, samen met onze maatschappelijke partners, onze (lhbtiq+) inwoners en iedereen die Zaanstad een warm hart toedraagt, van Roze Zaterdag 2025 een onvergetelijk evenement maken.”

Roze Zaterdag in Zaanstad staat gepland op zaterdag 28 juni 2025. Voorzitter De Zaanse Regenboog, Frank Vos: “Geweldig dat we Roze Zaterdag 2025 in Zaanstad gaan organiseren, een jarenlange wens wordt nu werkelijkheid, samen blijven we werken aan een inclusief en veilig Zaanstad!” In de aanloop naar Roze Zaterdag 2025 Zaanstad zullen er al diverse activiteiten worden georganiseerd.

Eerst naar Groningen

Voordat Roze Zaterdag over twee jaar neerstrijkt in de Zaanstreek, vindt de editie van 2024 in Groningen plaats. Roze Zaterdag was al twee keer eerder in Groningen, in 1985 en in 2011. “Op 22 juni 2024 vindt Roze Zaterdag plaats in Groningen. Omdat er niet boven Groningen gaat, zal op deze dag volop de diversiteit worden gevierd en wordt via het centrale thema verbinding aandacht gevraagd voor lhbtiq+ relevante onderwerpen.

COC Groningen & Drenthe en Pride Groningen hebben, samen met de gemeente, de handen ineengeslagen en dit mooie evenement naar Groningen gehaald. Niet in de laatste plaats om ook stil te staan bij het 75-jarig jubileum van COC Groningen & Drenthe”, aldus Mark Gils, voorzitter COC Groningen & Drenthe.

Roze Zaterdag

Het evenement Roze Zaterdag bestaat sinds eind jaren zeventig. Jaarlijks vind het traditioneel eind juni plaats. Het evenement heeft een emancipatoir en demonstratief karakter en biedt onder andere ruimte voor informatie, debat, feest, ontmoeting en zichtbaarheid ten bate van seksuele, sekse- en genderdiversiteit. Stichting Roze Zaterdagen Nederland bewaakt en beschermt de formule van Roze Zaterdag. Jaarlijks kent de stichting de organisatie van Roze Zaterdag, twee jaar vooruit, toe aan een stad in Nederland en ondersteunt en adviseert de organisatoren.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.