Historische Roze Zaterdag in Goes op kwetsbaar moment voor de regenbooggemeenschap

Komende zaterdag is het Zeeuwse Goes het stralende decor voor Roze Zaterdag 2023. Nog nooit eerder werd het oudste Pride evenement van Nederland georganiseerd in de provincie Zeeland. Het evenement komt op een kwetsbaar moment voor de regenbooggemeenschap. Namelijk het moment waarop LHBTI+ personen weer regelmatig te maken krijgt met haatincidenten. “Juist nu moeten we ons laten zien en horen”, aldus Simon Timmerman van Roze Zaterdagen Nederland.

17 juni zal de boeken ingaan als een historische dag voor Zeeland en voor Goes. Voor de eerste keer zal Roze Zaterdag daar worden georganiseerd. Het evenement bestaat al sinds eind jaren zeventig. Twee jaar geleden kreeg Goes de organisatie van het evenement toegewezen na een intensieve selectieprocedure. Sinds die tijd is er door veel betrokkenen keihard gewerkt aan een kleurrijk programma. Daardoor is Goes inmiddels klaar voor de ruim 15.000 bezoekers die worden verwacht.

Burgemeester Margo Mulder van Goes neemt een paar dagen na Roze Zaterdag afscheid van haar gemeente, maar is blij om er die dag nog bij te zijn. “Deze dag is belangrijk voor Goes. Ik vind vooral de gedachte en de boodschap van Roze Zaterdag belangrijk. Dat iedereen zichzelf mag zijn”.

Kwetsbaar moment

En juist dat ‘jezelf mogen zijn’ staat de laatste tijd regelmatig onder druk meent Simon Timmerman, voorzitter van Roze Zaterdagen Nederland. “We begonnen 2023 met een historische mijlpaal: de verankering van de rechten van lhbti+-personen in onze grondwet. Daar is lang voor gevochten en ontzettend belangrijk. Maar helaas hebben we de afgelopen maanden toch weer een heleboel vervelende incidenten richting onze gemeenschap gezien. Dat is echt zorgelijk”, vertelt hij.

Zo werden in Groningen medewerkers van een dragbar mishandeld, werd het pand van COC Eindhoven en regio belaagd en werd een expositie over intersekse personen in Alkmaar vernield. “De incidenten die de media halen zijn slechts het topje van de ijsberg. Juist nu, op dit kwetsbare moment voor onze regenbooggemeenschap, is het belangrijk dat we ons laten zien en horen op Roze Zaterdag. Ik hoop dat veel mensen naar Goes gaan komen om zich gezien en gevierd te voelen”, aldus Timmerman.

Uitgebreid programma

Het uitgebreide programma in Goes begint al vroeg. Om 9.30 uur start de Roze Viering, sinds enkele jaren uitgegroeid tot een traditie tijdens Roze Zaterdag, in de Geerteskerk (Kloetinge). Om 11.30 uur wordt het programma feestelijk afgetrapt in de stadshaven (Turfkade) met de ontvangst van de Drijvende Diva. Aansluitend start vanaf dezelfde locatie om 11.50 uur de Regenboogparade die vervolgens door de binnenstad trekt.

De informatiemarkt (Bleekveld) en het foodfestival in stadspark De Veste gaan open vanaf 12.00 uur. In de Grote Kerk start dan ook de programmering van Thank gay it’s Saturday met dj’s uit de (internationale) dance scene, maar ook op het Pink Podium (Grote Markt) gaan de optredens van start tot middernacht. Later die dag kunnen bezoekers daar genieten van optredens van Gerard Joling, Frenna, Ruth Jacott, Johnny Logan en vele anderen. Voor de liefhebbers zijn er daarna nog diverse afterparty’s.
Het volledige programma en praktische informatie is te vinden op de website rozezaterdaggoes.nl.

Bekendmaking gaststad 2025 en sleuteloverdracht aan Groningen

Tijdens Roze Zaterdag in Goes zal Stichting Roze Zaterdagen Nederland bekendmaken in welke stad het evenement in 2025 plaats zal vinden. Dit zal bekend worden gemaakt samen met wethouder Joan Veldhuizen van gemeente Goes om 14.00 uur op het Pink Podium aan de Grote Markt.

Volgend jaar wordt Roze Zaterdag georganiseerd in Groningen. Daarom zal burgemeester Margo Mulder van gemeente Goes om 19.45 uur, samen met NOS-presentator Winfried Baaijens, de Roze Zaterdag sleutel officieel overdragen aan een delegatie uit het Noorden.

Roze Zaterdag

Het evenement Roze Zaterdag bestaat sinds eind jaren zeventig en wordt traditioneel jaarlijks eind juni georganiseerd. Het evenement heeft een emancipatoir en demonstratief karakter. Het biedt onder andere ruimte voor informatie, debat, feest, ontmoeting en zichtbaarheid ten bate van seksuele, sekse- en genderdiversiteit. Stichting Roze Zaterdagen Nederland bewaakt en beschermt de formule van Roze Zaterdag. Jaarlijks kent de stichting de organisatie van Roze Zaterdag, twee jaar vooruit, toe aan een stad in Nederland en ondersteunt en adviseert de organisatoren.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.