Delftse LHBT+ vereniging wint de Nationale Vrijwilligersprijzen 2023

Het logo van de Nationale Vrijwilligers Prijzen, een rechthoekig vlag dat van bovenaf gezien voor een derde zwart is, met in dat vlak in het wit de tekst: 'mensen maken Nederland', de rest van het rechthoekige vlak is geel, maar daarin, in zwarte letters: 'Nationale Vrijwilligers Prijzen'. In het midden is een roze diamant, waarvan één facet zwart is gemaakt. daarbij zijn drie kleine, witte sterren geplaatst, die de schittering van de diamant moeten verbeelden.
DWH Delft, de organisatie die veel betekent voor de LHBT+ gemeenschap in de gemeente Delft, maar ook daar buiten, heeft uit handen van staatssecretaris Van Ooijen (VWS) de eerste prijs van de Nationale Vrijwilligersprijzen 2023 ontvangen. Met deze erkenning beloont de jury de voortdurende inzet, toewijding en positieve impact van de vereniging op de samenleving. Deze overwinning is een belangrijke mijlpaal voor DWH Delft, dat eerder dit jaar nog te maken had met verbranding van hun regenboogvlag.
Het incident met de verbrande vlag onderstreept waarom de Delftse LHBT+ vereniging de Nationale Vrijwilligersprijzen 2023 verdiend heeft. DWH – en soortgelijke vrijwilligersorganisaties – hebben een belangrijke rol te vervullen in onze maatschappij. In de wereld, maar zelfs ook andere delen van Europa, is de vrijheid om jezelf te kunnen zijn helemaal niet zo vanzelfsprekend. Je publiekelijk inzetten als vrijwilliger voor dergelijke doelen kan zelfs gevaarlijk zijn. DWH heeft dan ook aangrijpende verhalen te vertellen. Verhalen over iedereen die zich bij hen thuis voelt als lid van de LHBTI+-gemeenschap. Maar ook over hoe ze de hele samenleving hierin proberen te betrekken door bijvoorbeeld voorlichting, bewustwordingscampagnes en sociale evenementen op te starten.
impact
De impact van het werk van DWH reikt verder dan alleen Delft. Hun inzet wordt daarom ook geroemd als een inspiratiebron voor anderen die streven naar een inclusievere samenleving. Juryvoorzitter Max van Tongeren: “Een echt mooie, aansprekende en verwelkomende organisatie die voor mensen van de LHBT+ gemeenschap een tweede, veilige thuis weet te creëren. In een samenleving die nog altijd niet is ingericht op meer dan twee verschillende gender identiteiten is dit een nodig initiatief dat ter inspiratie kan dienen voor andere dorpen en steden.”
DWH Delft is vereerd met de erkenning die de Nationale Vrijwilligersprijzen 2023 met zich meebrengt. Dante Pelk, woordvoerder bij DWH Delft: “Deze prijs is een hele mooie erkenning voor het werk wat we doen en de mensen die zich zo hard inzetten. Met zoveel toewijding helpen alle vrijwilligers mee aan de vooruitgang die is geboekt in het maken van een fijnere wereld voor de LHBTI+ gemeenschap”.
overige prijswinnaars
Naast DWH Delft zijn nog vijf andere vrijwilligersorganisaties erkend voor hun aangrijpende verhaal. Zij ontvangen voor hun verhaal elk de tweede prijs van 2.000 euro. Hun verhalen vertellen waarom het werk van vrijwilligers onmisbaar is op vele maatschappelijke thema’s.
Stichting Himilo vertelt hoe ze de taalkloof tussen Somalische ouders en hun eigen kinderen dichten; een probleem tussen generaties bij meer etnische minderheden. Stichting Met je Hart Geertruidenberg biedt soelaas voor de vaak schrijnende eenzaamheid bij ouderen die de mensen om hen heen kwijtraken. Hospice de Luwte laat als geen ander zien dat vrijwilligers met hun unieke eigenschappen het mogelijk maken dat mensen waardig kunnen sterven, iets wat in een vergrijzende samenleving steeds harder nodig is. De Thuisgevers geven onderdak aan asielzoekers waar overheid en markt dat niet kunnen. Kringloop De Doorsluizer geeft spullen, maar vooral mensen een tweede of derde kans.
Al deze winnaars doen hun werk op verschillende maatschappelijk onderwerpen als integratie, eenzaamheid, palliatieve zorg en gemeenschapsopbouw. Ze vertellen alles over hun onmisbaarheid.
Documentaire
Tijdens de uitreiking is het werk van de zes winnaars in het licht gezet met een indrukwekkende documentaire, ‘Thuis’, over hoe vrijwilligers een thuis creëren voor de ander en zichzelf. Deze documentaire is exclusief vertoond tijdens de uitreiking.
Vereniging NOV feliciteert als organisator van de Nationale Vrijwilligersprijzen alle winnaars en prijst hun toewijding aan het creëren van positieve verandering in de samenleving.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.