Jacky | ZaanPride vlaggen vernield.

Op de foto staat Jacky, een trans-vrouw. Het is een ronde zwart-wit foto in een regenboogkleurig kader met haar naam ernaast.

Columniste Jacky schrijft vaak over zaken die ook met transgender personen te maken hebben. Maar altijd over zaken die haar bezig houden. Deze keer: ZaanPride vlaggen vernielen door ze in de fik te steken, wie doet nou zoiets?

wie doet nou zoiets?

Het weekend voor de Zaanpride zijn in Zaandam/stadsdeel ‘Westerkoog’ pride-vlaggen van de Zaanse regenboog in de fik gestoken. Men spreekt er schande van, en de Zaanse burgemeester Hamming gaat aangifte doen.

‘Wie doet nou zoiets?’ Is dan de vraag…

Sommigen vermoeden: ‘Ach kwajongens streken’.
De Zaanse regenboog denkt dat er sprake is van opzet.
En ik? Ik weet het niet.

Wat ik wel weet is dat ik in Zaandam zonder problemen over straat kan. Dat Zaanse mensen, die me kennen van zien en spreken, me vriendelijk gedag zeggen. Maar ik weet natuurlijk nooit wat vriendelijke mensen denken.

Is Zaandam overwegend LHBTIQ+ proof? En in mijn geval trans-proof?

Een verslagje van een gewone zonnige Zaanse dinsdagochtend van 6 juni 2023.

Pakketje en gelach

Klop klop vanochtend op mijn voordeur. Post.nl met een pakje, een vriendelijke Marokkaanse jongeman van Post.nl zegt: ‘Goedemorgen mevrouw een pakje voor U, en ik heb ook een pakje voor nummer 6, mag ik dat bij U afgeven?’ En meteen erachteraan: “O wacht, ik zet het meteen bij U in de gang, dan hoeft U het niet te tillen want het is best zwaar”. Ik schonk hem mijn allerliefste glimlach, aardige jongen.
Op weg naar de Verskade voor een heerlijke takeway-koffie passeer ik drie witte Nederlandse mannen, ik schat zo rond de 40 jaar, die bij de aanbouw van een huis in de wijk staan te praten. Op het moment dat ze mij in hun vizier krijgen stopt hun gesprek, word ik aandachtig bekeken, en nadat ik gepasseerd ben barst er een luid spottend gelach los achter mijn rug.
Terug van de Verskade loop ik met mijn koffie via een andere straat naar huis, geen zin om weer die vervelende gasten te passeren, en ik loop mijn overbuurman tegemoet. ‘Heerlijk weertje hé’, zegt mijn vriendelijke overbuurman, en ik glimlach bevestigend.

Ehh, is Zaandam LHBTIQ+proof?
Ik heb werkelijk geen idee.

Soms lijkt het van wel, soms ook weer niet.
Misschien is het afhankelijk van de plek waar je bent, en op welk moment van de dag. Misschien is het in Zaandam een soort van: ‘op de goede plek zijn’, of op de verkeerde plek als het misgaat….

Van mijn vriendin mag ik ‘s avonds en ‘s nachts nooit alleen over straat. Nou ben ik voor de duvel niet bang, maar het wordt me ten strengste verboden, en ze heeft natuurlijk een punt. Trans mensen worden overal voornamelijk getolereerd heb ik geleerd. Je kunt het vergeten als je hulp nodig hebt wanneer je wordt lastiggevallen, dan ben je puur op jezelf aangewezen.

En die verbrande ZaanPride regenboogvlaggen in Zaandam?
Wie zou zoiets nou doen? 🏳️‍🌈🏳️‍⚧️🦋

Jacky van Tongeren is een vrouw met een transseksueel verleden. Ze speelt flamencogitaar, schrijft muziek en zet zich in voor de zichtbaarheid en validatie van trans en genderdiverse mensen. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.