Inclusief wonen: tips voor een LHBTI+ vriendelijke woning

Ben jij queer en op zoek naar huisgenoten die deel uitmaken van dezelfde gemeenschap als waar jij deel van uitmaakt? Creëer dan een inclusieve woning, waarin iedereen die er woont zich geaccepteerd en gerespecteerd voelt. In dit artikel delen we enkele tips om je woning inclusiever te maken. Er wordt aandacht besteed aan het interieur, maar ook aan het bevorderen van positieve interacties. Van meubelhoezen tot het organiseren van gezellige avonden. Lees snel verder en begin met inrichten!

Maak de diversiteit zichtbaar

Het tonen van diversiteit in huis kan een krachtige boodschap van inclusie sturen naar de mensen die bij jou komen hospiteren. Zo kun je kunstwerken, foto’s en boeken gemaakt en geschreven door kunstenaars, fotografen en auteurs uit de LHBTI+-gemeenschap gebruiken als decoratieve elementen. Dit creëert een gevoel van erkenning. Ook kun je een zo divers mogelijke groep huisgenoten selecteren. Mensen van verschillende etnische achtergronden, levenspaden, leeftijden en uiterlijken.

Pronk met de regenboog

De regenboogvlag en bijhorende kleuren zijn een symbool van trots en saamhorigheid binnen de LHBTI+-gemeenschap. Het is een leuk idee om de zeven kleuren te integreren in je interieur! Denk aan rode kussens, oranje theedoeken, gele klokken, groene poefen, blauwe kaarsen, indigo vazen en paarse bloemen! Hiermee laat je op subtiele manier zien dat jouw woning een veilige plek biedt voor mensen van alle genderidentiteiten en seksuele oriëntaties.

Creëer een omgeving vol respect en acceptatie

De LHBTI+-gemeenschap is een gemeenschap vol respect en acceptatie voor elkaar. Het is belangrijk dat deze waarden ook thuis gelden. Zorg ervoor dat er in jullie huis sprake is van een open communicatiecultuur, waarin iedereen zich veilig voelt om de mening te delen met een ander. Daarnaast is het van groot belang dat er gepraat kan worden over genderkwesties en seksuele onderwerpen. Vraag huisgenoten ook hoe zij zich identificeren! Dit laat al direct zien dat je respect hebt voor hen als persoon. Zorg ervoor dat jij en je huisgenoten een goede band onderhouden. Dit kan door het organiseren van een gezellige spelletjesavond, filmavond of tijdens een nachtje stappen!

Een LHBTI+-vriendelijke woning is meer dan slechts een fysieke woonruimte. Het is een veilige plek waar alle inwoners zichzelf kunnen zijn en kunnen praten met leden uit de gemeenschap. Het is een plek waar iedereen zich begrepen, gehoord, geaccepteerd en gerespecteerd voelt. Het is prachtig als jij een ander een ruimte zoals dit kan bieden.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.