Japanse rechtbank: verbod op huwelijk voor paren van gelijk geslacht is ongrondwettelijk

Op de foto is de Japanse vlag te zien. Dat is een wit, rechthoekig vlak, met daarop een rode, ronde stip. Daaroverheen is een wapperende regenboogvlag te zien, deze is doorschijnen, zodat de vlag erachter er doorheen te zien is.

Een Japanse rechtbank oordeelde dinsdag 30 mei dat een verbod op een huwelijk voor paren van gelijk geslacht ongrondwettelijk is.  Dat meldt persbureau Reuters. Activisten verwelkomden de beslissing als een stap in de richting van huwelijksgelijkheid. Het traditioneel ingestelde Japan is het enige land in de G-7 zonder wettelijke bescherming van verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht. 

Tekst: Ronald Mol

De districtsrechtbank van Nagoya was daarmee de tweede rechtbank die oordeelde dat een verbod op het huwelijk voor paren van gelijk geslacht ongrondwettelijk is. In de afgelopen twee jaar zijn er vier zaken aangespannen om het verbod van tafel te krijgen. 

“Deze uitspraak verzacht de pijn die de uitspraak van vorig jaar met zich meebracht en de pijn van wat de regering blijft zeggen” zei hoofdadvocaat Yoko Mizutani tegen journalisten en supporters buiten de rechtbank. In die eerdere uitspraak oordeelde een rechtbank nog dat er niets mis s met het verbod.

De uitspraak zal naar alle waarschijnlijkheid de druk op de regering vergroten om de wet te veranderen. Juristen schatten in dat dit niet eenvoudig zal zijn in een traditionalistisch land waarin het huwelijk volgens de grondwet een verbintenis tussen een man en een vrouw is.

Meer internationaal nieuws? Klik hier!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.