WHO | Apenpokken geen noodsituatie meer

Op de foto is een hand te zien waarop diverse geclusterde, lichtroze blaasjes zichtbaar zijn, wat op een besmetting met monkeypox duidt.

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zijn apenpokken geen internationale noodsituatie meer. Dat zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO, in een verklaring.

Het speciale noodcomité dat zich met de uitbraak bezig houdt, is vorige week voor de vijfde keer bijeen gekomen. Tijdens die bijeenkomst werd aandacht besteed aan de vooruitgang die is geboekt bij de wereldwijde bestrijding van Mpox. Het comité zag een significante daling van het aantal gemelde gevallen in vergelijking met de voorgaande rapportageperiode. Verder rapporteerde het comité geen veranderingen in de ernst van Mpox, of de manier waarop het virus zich gedraagt. Daarom is er volgens de WHO dan ook geen noodzaak meer om apenpokken nog langer aan te duiden als internationale noodsituatie.

Bestrijding van onzekerheden

Het noodcomité zegt dat er nog altijd onzekerheden over de ziekte bestaan. In sommige landen blijft het bijvoorbeeld onduidelijk hoe het virus zich daar verspreidt. Volgens het comité komt dit door de slechte kwaliteit van de gerapporteerde gegevens. Maar ook wijst het comité op het voortdurende gebrek aan effectieve virusbestrijding in met name de Afrikaanse landen. En dat terwijl Mpox in die landen juist regelmatig voorkomt.

De WHO noemt dit uitdagingen voor de langere termijn. De organisatie zegt dat voor de aanpak van die onzekerheden geen noodmaatregelen genomen moeten worden, maar dat een strategie voor de langere termijn effectiever is.

Complimenten

In totaal zijn er meer dan 87 duizend gevallen en 140 doden gemeld aan de WHO, vanuit 111 landen.
“Dankzij de wereldwijde mobilisatie en de snelle reactie van de meeste landen zien we nu gestage vooruitgang bij het beheersen van deze uitbraak. In de afgelopen drie maanden zijn er bijna 90% minder gevallen gemeld dan in de drie maanden daarvoor.” Aldus Ghebreyesus. Volgens de WHO zijn apenpokken om die redenen dan ook geen internationale noodsituatie meer.

Het werk van volksgezondheidsinstanties en maatschappelijke organisaties verdient lof. Ze gingen snel en uitgebreid te werk om mensen die risico lopen te informeren. Daarnaast maakte men werk van gedragsverandering en het bieden van ondersteuning om die gedragsverandering te bereiken. Verder werd er wereldwijd alles op alles gezet voor toegang tot tests, vaccins en behandelingen.” Naast deze lofuiting complimenteerde de directeur-generaal ook de farmaceutische bedrijven en regelgevende instanties voor hun “belangrijke rol bij het helpen vergroten van de toegang tot deze tegenmaatregelen.”

Adverteren via Gaykrant en op die manier onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken? Klik hier voor meer informatie!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.