Pansexual Visibility Day

Op de foto staat hoofdredacteur Ronald Mol, hij heeft stuk cake in regenboogkleuren in zijn hand. Hij draagt een zwarte polo. Op de foto staat de tekst: Gaykrant viert Pansexual Visibility Day.

Vandaag is het Pansexual Visibility Day! Een dag waarop extra aandacht aan panseksualiteit geschonken wordt. En dat is nodig, ook binnen de regenbooggemeenschap. 

Tekst en foto: Ronald Mol

Wat is het?

Panseksualiteit is de seksuele, romantische, of emotionele aantrekking of het verlangen naar personen, ongeacht genderidentiteiten en/of biologische geslachten. Het begrip panseksualiteit is afgeleid van het Griekse pan, wat volledig, omvattend of alles betekent. Panseksuele mensen kunnen naar zichzelf verwijzen als genderblind, wat betekent dat gender en sekse geen bepalende rol spelen bij hun aantrekking tot anderen. Panseksualiteit sluit op die manier nauw aan bij biseksualiteit.

Maar net als biseksualiteit wordt panseksualiteit als begrip niet eenduidig gebruikt. De term panseksualiteit maakt het volgens sommigen gewoon nèt iets duidelijker dat hun aantrekking tot anderen niet afhankelijk is van gender of geslacht. Volgens hen overstijgt de term panseksualiteit de binaire uitleg van biseksualiteit. Zo wordt ermee aangegeven dat er ook aantrekking is tot transgender en genderqueer personen, die buiten binaire opdelingen vallen. Panseksualiteit is volgens deze uitleg dus nèt ietsje inclusiever dan biseksualiteit. Het overstijgt de aantrekkingskracht tot mannen en vrouwen en gaat verder naar alles wat daar tussenin zit, of er juist buiten valt.

Wat is het niet?

Een fetisj voor een bepaald soort keukengereedschap.

en verder?

Bi- of Panseksueel; zolang er gelijkwaardigheid en consent is, alle betrokkenen zich er goed bij voelen, er plezier aan beleven en er geen nare gevolgen aan verbonden zijn: who cares? Lees vooral ook dit interview op de website van Bi+ Nederland!

Happy Pansexual Visibility Day!

Adverteren via Gaykrant en op die manier onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken? Klik hier voor meer informatie!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.