22 mei | Harvey Milk Day

Op 22 mei wordt Harvey Milk Day gevierd. Dit vindt met name plaats in de Verenigde Staten. Maar ook in de rest van de wereld wordt de geboortedag van deze eerste openlijk homoseksuele Amerikaanse politicus herdacht. In 1977 werd hij gekozen als lid van de “San Francisco Board of Supervisors“, de gemeenteraad van San Francisco. Op 27 november 1978 werd hij doodgeschoten.

Harvey Milk werd in het stadhuis van San Francisco doodgeschoten door voormalig gemeenteraadslid Dan White. White had zijn ontslag als gemeenteraadslid aangeboden aan burgemeester Moscone, maar wilde daar op teruggekomen. Moscone wilde in eerste instantie gehoor geven aan dat verzoek. Maar op aandringen van progressieve leiders, onder wie Milk, besloot hij hier toch van af te zien. White had namelijk in eerste instantie goed kunnen samenwerken met Harvey Milk, maar bleek uiteindelijk toch te conservatieve ideeën te hebben. Bovendien was White een fel tegenstander van verdere vrijheden voor de regenbooggemeenschap van San Francisco.

Op 27 november 1978 deed White een wanhopige laatste poging om zijn functie terug te krijgen. Om dat te bereiken bracht hij een bezoek aan Moscone op het stadhuis. White kwam het gebouw binnen door de kelder en ontweek op die manier de metaaldetectors. Zodoende kon hij, gewapend met een pistool, het gebouw binnenkomen.

Moscone liet hem binnen en nam hem mee naar een achterkamer om rustig te kunnen praten. Maar toen Moscone opnieuw weigerde om hem zijn functie terug te geven, schoot White hem dood. White ontsnapte door een achterdeur, liep naar het kantoor van Milk en vermoordde hem ook.

Vonnis

White bekende tijdens een verhoor dat hij ook twee andere collega’s wilde vermoorden. Hierdoor kwam hij in aanmerking voor de doodstraf. Zijn verdediging pleitte tijdens de rechtszaak echter dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij de moorden pleegde. White zou depressief zijn geweest, dit was volgens psychiaters onder andere te zien aan een verandering in zijn eetgewoonten. Dit heeft geleidt tot de urban legend van de ‘Twinkie Defense‘: de media schreven dat White’s hersenen als gevolg van een lage bloedsuikerspiegel niet goed hadden gefunctioneerd.

White werd uiteindelijk veroordeeld tot een opvallend lage straf van zeven jaar gevangenisstraf wegens doodslag. De openbaar aanklager, Joseph Freitas jr., reageerde als volgt op het vonnis: “Het was een verkeerde beslissing. De jury was overweldigd door emoties en schatte het bewijs waaruit bleek dat het om een opzettelijke, berekende moord ging, onvoldoende op waarde.”

Rellen

Toen dit vonnis op 21 mei 1979 werd uitgesproken, braken in de stad rellen uit. Cleve Jones, activist en vriend van Harvey Milk liep voorop in een protesterende groep, die de leuze “Out of the bars and into the streets” scandeerde. Tijdens deze White Night Riots vielen veel gewonden. Het werden uiteindelijk de meest gewelddadige rellen sinds de Stonewall rellen.

In een interview daarover zei Jones later: “De woede op de gezichten van mensen… Ik zag mensen die ik al jaren kende en ze waren zo woedend. Dat vond ik het engste. Al deze mensen die ik uit de buurt zou kennen, jongens uit de hoek, deze mensen met wie ik in de bus had gezeten, gewoon daarbuiten; schreeuwend om bloed.”

Nasleep

Harvey Milk werd opgevolgd door Harry Britt. Hij maakte de dag na de rellen een duidelijk statement: “De mensen van Harvey Milk hebben niets om zich voor te verontschuldigen. Nu zal de samenleving met ons te maken krijgen, niet als aardige kleine fairies met kapsalons, maar als mensen die in staat zijn tot geweld. We gaan nieuwe Dan Whites niet meer tolereren.”

De verzamelde verslaggevers waren verrast over het feit dat een overheidsfunctionaris de gewelddadige acties van de vorige nacht goedkeurde. Zij hadden zich verzameld in afwachting van een verontschuldiging van Britt. Ook latere pogingen om een leider van de ​​homoseksuele en lesbische beweging te vinden die een verontschuldigende verklaring zou afleggen, bleken niet succesvol.

Harvey Milk werd door deze gebeurtenissen een icoon voor de burgerrechtenbeweging en het symbool van de gelijkberechtiging van homoseksuelen in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Om zijn leven te vieren en zijn dood te herdenken wordt op 22 mei Harvey Milk Day gevierd.

Adverteren via Gaykrant en op die manier onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken? Klik hier voor meer informatie!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.