Primeur van een hoofdredacteur

Op zaterdag 20 mei nam Rick van der Made afscheid als hoofdredacteur van Gaykrant, het grootste LHBTI+ medium van de Benelux. Met dit afscheid heeft Van der Made als hoofdredacteur meteen een primeur te pakken. Hij is de eerste hoofdredacteur van Gaykrant die in relatieve rust afstand doet van deze positie. Van der Made wordt opgevolgd door Ronald Mol.

Tekst: redactie
Foto’s: Eep Seeber & Peter Jonker

Qua hoofdredacteurs heeft Gaykrant niet altijd even veel geluk gehad. Maar dankzij Van der Made is de LHBTI+ nieuwssite weer in rustiger vaarwater beland. Dit nadat het instituut een uitzonderlijk turbulente periode had doorgemaakt. Samen met  Marene Elgershuizen, die destijds adjunct-hoofdredacteur was, besloot Van der Made na zijn aantreden om het roer bij Gaykrant drastisch om te gooien.

Elgershuizen vertelt daarover: “We delen dezelfde overtuigingen, die Gaykrant maakten tot wat het nu is. We brachten reflectie in de praktijk. Daar is een zekere moed voor nodig. Maar voor ons was de oude situatie zo onacceptabel geworden, dat die moed snel was gevonden. Gaykrant is mede hierdoor een lerende en feministische organisatie geworden.” Van der Made beaamde dit bij zijn afscheid, maar merkte daarbij ook op dat hij nog iets meer diversiteit in het team had willen zien. “Maar ik zie dat Ronald op dat gebied al hele mooie stappen aan het zetten is.”

Mooi geweest

Na tweeënhalf jaar is het mooi geweest, laat Van der Made weten: “Ik ben beter op mijn plek als ik projectmatig aan het werk kan. Met een duidelijk begin en ook weer een duidelijk einde. Dankzij de rust die er nu is, kan  Gaykrant weer uitgroeien tot de pleitbezorger die het in de  hoogtijdagen was. En ik heb er alle vertrouwen in dat Ronald daar een goede bijdrage aan kan leveren. Hij heeft een positieve vorm van doordacht activisme. En dat is wel het snijvlak waarop Gaykrant acteert: we brengen nieuws, maar maken het deels ook zelf, vanuit een soort activisme.”

Ronald Mol, die al enige tijd als adjunct-hoofdredacteur bij Gaykrant actief is, vult aan: “Onze samenwerking begon al met een activistisch, maar ook grappig idee dat ik had voor een video. Die ging over iets wat me opviel tijdens de formatie van kabinet Rutte 4. En dan is het leuk als je zulke ideeën hebt,
maar het is nog leuker als er dan een hoofdredacteur is die zegt:
‘Ja, kom maar op!’ Die vond ik toen bij Gaykrant.”

Geen definitief afscheid

“Gelukkig neemt Rick alleen afscheid als hoofdredacteur.” Aldus de nieuwe hoofdredacteur. “Verder blijft hij wel bij Team Gaykrant betrokken. Dat is ook de voorwaarde die ik heb verbonden aan deze stap; anders had ik het niet gedaan. Ik stel zijn input namelijk zeer op prijs. Daarnaast wil ik natuurlijk ook gebruik blijven maken van de ervaring die Rick in de loop der tijd heeft opgedaan.”

Op de foto staan 19 teamleden van Gaykrant, met op de voorgrond Rick van der Made, de afscheid nemende hoofdredacteur die zijn duim opsteekt.
Een deel van de leden van Team Gaykrant

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.