Jacky | De sterk gestegen transgenderzorg

Op de foto staat Jacky, een trans-vrouw. Het is een ronde zwart-wit foto in een regenboogkleurig kader met haar naam ernaast.

Het lang verwachtte onderzoeksrapport van de Radboud Universiteit over de transgenderzorg is daar. Men had er reikhalzend naar uitgekeken, maar er blijken geen simpele antwoorden op de vraag: ‘Waar komt die explosief gestegen vraag naar transzorg vandaan?’

Een paar highlights uit het rapport van de Radboud Universiteit:
– 7000 mensen wachten op een lijst op transgenderzorg, ongeveer evenveel geboren mannen als geboren vrouwen.
– Van de mensen die specifiek psychologische hulp zoeken is 60% geboren met een vrouwelijk geslacht.
– De transgenderzorg functioneert nu als een ‘fuik’ waarin alle zorgvragen samenkomen.
– Lang niet alle transgender personen hebben behoefte aan hormonen en/of operaties.
– Huisartsen kunnen en mogen gendervragen alleen doorverwijzen naar de genderpoli. (note: ivm vergoedingen/contracten zorgverzekeraars)
– De specialistische centra moeten zich blijven concentreren op medische zorg, waaronder hormoonbehandelingen en operatieve ingrepen.

De Radboud-onderzoekers wijzen simpele theorieën af.

Zoals bijvoorbeeld de aanname dat genderdysforie, ofwel: ‘incongruentie m.b.t. het toegewezen geboortegeslacht’ zoals we dat tegenwoordig noemen: “plotseling ontstaat”. Door bijvoorbeeld de invloed van sociale media, of door omgang met transgender vrienden en kennissen.

Simpele theorieën die bijvoorbeeld ook klinken in de Tweede Kamer bij het oeverloze transgenderdebat.

Laten we voor de helderheid eens even terug gaan naar de vraag: wat is transgenderzorg nou eigenlijk? Gaat dat over hormoonrecepten en operaties voor mensen die ‘in het verkeerde lichaam zijn geboren’? Op zich niet zo’n vreemde gedachtegang, maar de transgenderzorg gaat over meer dan hormoontherapieën en operaties.

Wees gerust, ik ga het onderzoeksrapport van de onderzoekers van de Radboud Universiteit niet nakauwen, als je geïnteresseerd bent lees jij dat natuurlijk zelf wel. Op gevaar af dat ik je hiermee verveel tóch een paar conclusies, lees het maar als ‘mijn opinie’.

Laten we nog een tandje terugschakelen: ‘Wat een transitie?’
Een vraag waarop meerdere antwoorden mogelijk zijn.
Er kan bij een trans- of genderdivers persoon sprake zijn van een sociaal-culturele transitie, een naams/persoonsgegevensverandering transitie, een uiterlijk- kleding/haardracht en/of algehele presentatie transitie, en uiteraard is er ook nog de medisch-fysieke transitie.

Het is goed om onszelf te realiseren dat niet elk transgender persoon een ‘geslachtsveranderende’ zorgvraag heeft.

Ik heb er al vaak over geschreven, ‘transgender’ is een parapluterm, waaronder veel genderdiversiteit schuilgaat. Maar ook dat er geen sprake is van het exclusieve geblaat: “more trans than thou”, totaal irrelevante opmerkingen die je nog vaak hoort in de wandelgangen.

Want er bestaat geen schaal van 0 tot 10 waarop je mag aanvinken hoeveel ‘transgender’ je wel of niet bent, het is geen kwestie van ‘een onsje meer of minder’.

Met andere woorden, de mate waarin: onvrede wordt ervaren met het toegewezen geboortegeslacht, de kenmerken daarvan, óf de sociaal-culturele binaire genderrol die als het ware gekoppeld is aan een mannelijk of vrouwelijk geboortegeslacht en vervolgens wordt verwacht, kan verschillen bij elk transgender persoon.

Ergens in het rapport verwijzen de onderzoekers van de Radboud Universiteit naar de heersende binaire opvattingen over gender: “Het vrouwelijke wordt lager gewaardeerd dan andersom”. Ze benadrukken dat het een mogelijke hypothese is om te veronderstellen dat het voor meisjes wellicht aantrekkelijk zou kunnen zijn om te experimenteren met een mannelijke expressie.

Resumé.
Transgenderzorgvragen zijn divers.
Voor sommige trans- of genderdiverse personen betekent dat het ondergaan van een volledig medisch-fysiek-veranderend traject, voor veel trans- en genderdiverse personen juist niet.

Onze artsen, endocrinologen en chirurgen moeten doen waar ze goed in zijn. De andere transgender-zorgvragen hoeven niet op hun wachtlijsten, hun zorgvragen zijn wellicht anders gerelateerd. Het zou zomaar kunnen dat de genderpoli-wachtlijsten zoals die nu bestaan voor een groot deel worden opgelost.

En het antwoord op die ‘explosief gestegen vraag naar transgenderzorg?’

Dat onderzoek speelt zich af over meerdere assen. Daar gaan we de komende jaren nog vaak over spreken.

🏳️‍⚧️🦋

Jacky van Tongeren is een vrouw met een transseksueel verleden. Ze speelt flamencogitaar, schrijft muziek en zet zich in voor de zichtbaarheid en validatie van trans en genderdiverse mensen. 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.