Omroep Zwart | Hoe homofoob is Nederland

Op de foto staan twee vrouwen die met elkaar zoenen, tegen een gele achtergrond. Voor de vrouwen is een geelomrand kader met daarin de tekst: "Hoe homofoob is Nederland?"

Nederland, het land waarin iedereen open-minded is. Waar iedereen zich vrij voelt en zichzelf mag en kan zijn. Een plek, ons thuis, waar wij ons welkom voelen, gehoord en gezien worden.
Toch…? Of toch niet?

In het programma ‘Hoe… is Nederland?‘ onderzoekt Omroep Zwart hoe we er in Nederland nu eigenlijk écht voor staan. In tijden waarin wij onszelf, misschien wel meer dan voorheen, uitspreken en om ons heen kijken. Naar onszelf, naar de ander, en als groep, maar ook als Nederlandse maatschappij. Per aflevering wordt een thema behandeld dat binnen de Nederlandse samenleving een belangrijk effect heeft op ongelijkheid.

‘Hoe… is Nederland’ onderzoekt wat Nederland vindt, denkt en vooral: hoe de Nederlander doet als het gaat over de thema’s seksisme, homofobie, fatshaming, en racisme.

De rode draad wordt gevormd door een grootschalig nationaal onderzoek dat unieke data, standpunten en inzichten onthult. De uitkomsten van dit onderzoek vormen de basis van iedere aflevering. Het EICS, een onderzoeksinstituut gericht op maatschappelijke conflicten en groepsverschillen, voert dit onderzoek uit. Het instituut is onderdeel van Erasmus Universiteit Rotterdam. Een panel van 2.000 Nederlanders werkte aan dit onderzoek mee.

In elke aflevering komen ook ervaringsdeskundigen aan het woord. Daarnaast komen wetenschappers aan het woord. Ook reageert de Nederlandse burger op de uitkomst van dit onderzoek. Op die manier brengt Omroep Zwart hun eigen ervaringen in beeld. Daarnaast wordt er samengewerkt aan sociale experimenten om zo te laten zien wat er speelt in Nederland. Iedere aflevering heeft een unieke host die betrokken is en ervaring heeft met het betreffende thema.

Op dinsdag 2 mei verschijnt aflevering 2, waarin de vraag ‘Hoe homofoob is Nederland?’ aan bod komt. De presentatie is in handen van cabaretière en programmamaker Yora Rienstra. In 2021 maakte zij de documentaire ‘Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs‘. Deze documentaire gaat over LHBTI+ jongeren die op streng Christelijke scholen zitten en daar niet worden geaccepteerd.

Je kunt de afleveringen bekijken op NPO3, NPO Start & NPO Plus

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.