Jacky | Voorlichting

Op de foto staat Jacky, een trans-vrouw. Het is een ronde zwart-wit foto in een regenboogkleurig kader met haar naam ernaast.

Voor veel mensen is seksualiteit en gender een lastig onderwerp. Toch is het erg belangrijk om daar zo vroeg mogelijk over te beginnen, want onze seksuele ontwikkeling en gendergevoelens – wie en wat zijn we – starten al meteen na de geboorte. Door voorlichting te geven kun je jonge kinderen voorbereiden op hun puberteit, want daarna ben je te laat als ouder en voorlichter. Pubers willen met hun ouders of volwassenen niet over seksualiteit- én genderdiversiteit praten.

De meeste ouders, opvoeders, en ook schooldocenten vinden voorlichting geven over seksuele- én genderdiversiteit erg lastig. Voorlichting geven over seksuele- én genderdiversiteit kun je ook nooit doen via een ‘eenmalig’ gesprekje of lesje.
Enerzijds vinden veel mensen met kinderen dat het hun taak is als ouders en opvoeders om de kinderen voor te lichten over seksuele- én genderdiversiteit. Maar hoe doe je dat dan als je als ouder en opvoeder (doorgaans) hetero, en naar alle waarschijnlijkheid cisgender bent? Het verhaal van ‘de jongetjes en meisjes die uit de kool komen’?

Geef je je kind dan maar een boekje, in de hoop dat het vanzelf goed komt? Of nodig je een keertje die gay oom of trans buurvrouw uit, zodat de voorlichting al bij voorbaat is mislukt?
Want het werkt contraproductief als je als kind of oudere een ‘voorlichtingscommissie’ voor je neus krijgt die jou nu gaat doorzagen over deze thema’s.

En, ehhh, zijn ‘ervaringsdeskundigen’ eigenlijk wel in staat om een inhoudelijk gesprek te voeren met jongeren of ouderen? Kortom, vragen, vragen en nog eens vragen, want voorlichten over seksuele- én genderdiversiteit is kennelijk lastig.
Ouders en docenten zijn vaak ook bang dat er téveel wordt verteld op té jonge of natuurlijk oudere leeftijd, want ook opa of oma horen er bij. Maak je geen zorgen, want bij voorlichting over seksuele- én genderdiversiteit kun je nóóit te veel vertellen.

Waarom niet?

Omdat alles dat niét aansluit bij iemands (jonge en oudere) leeftijd niét blijft hangen. Het beklijft dan als het ware niet, het wordt in het beste geval aangehoord maar niet opgeslagen op de harde schijf.

Voorlichting over seksuele- én genderdiversiteit zijn altijd herhalingen, als ware het de ‘Loeki-reclame’ van de televisie.
Voorlichting is ook en vóóral vragen stellen aan diegenen die voorlichting ontvangen. Wat kwam er over, wat is er ‘begrepen’? Kan het kind of opa en oma misschien in eigen bewoordingen ‘navertellen’ wat er is besproken?
Voorlichting over seksuele- én genderdiversiteit is dus een kwestie van de lange adem, en van kleine korte gesprekjes die met enige regelmaat moeten worden gevoerd. En waarbij het geen schande is als de voorlichter, ouder, opvoeder of docent ook niet alle antwoorden in huis heeft.

Als je door voorlichting kunt bereiken dat er tenminste constructief gepraat kan worden over seksuele- én genderdiversiteit, dan is er al veel bereikt.

Jacky van Tongeren is een vrouw met een transseksueel verleden. Ze speelt flamencogitaar, schrijft muziek en zet zich in voor de zichtbaarheid en validatie van trans en genderdiverse mensen. 

Adverteren via Gaykrant en op die manier onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken? Klik hier voor meer informatie!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.