Leon | Doe die (grote) kast weg

Als ik mij voorstel aan nieuwe collega’s of vrienden zeg ik altijd wie ik ben, dat ik een dochter heb en dat ik getrouwd ben met een man. Bij elke voorstelronde voelt het alsof ik opnieuw uit de kast kom. Hetzelfde gevoel heb ik als ik in de media verschijn met een artikel of een interview. Waar komt deze uitspraak toch vandaan: uit de kast komen? Het voelt alsof ik meer open moet zijn dan de norm. Het voelt als een onthulling. Iets vertellen wat het daglicht niet kan verdragen.

In de tijd dat ik met een vrouw getrouwd was heb ik mijn homoseksuele gevoelens onderdrukt. Ik had ze ver weggestopt. Ik wilde voldoen aan het perfecte plaatje. Mezelf en mijn gevoelens in het verborgene te houden. Hierdoor kreeg ik stress en de angst voor afwijzing werd groter. Maar op een gegeven moment kwam ik uit voor wie ik was en wie ik ben.

Sporten was altijd de rode draad in mijn leven. Ik vind het heerlijk om mezelf in de fitnessruimte uit te dagen en in het zweet te werken. Bovendien zorgen de neurotransmitters dopamine, serotonine en endorfine die ik aanmaak ervoor, dat mijn stress minder wordt en mijn geluksgevoel toeneemt! Ditzelfde voelde ik nadat ik uitkwam voor mijn homoseksuele gevoelens. Het was een weldaad, een opluchting.

Als ik mezelf vrij voel, en kan zijn zoals ik wil zijn, door niet meer in de kast te zitten, komen er negatieve maar ook positieve reacties. Voor de negatieve reacties was ik altijd bang. Positieve reacties komen vaak uit een hoek  waar je het niet verwacht. Bij mij heeft het uit de kast komen gezorgd voor minder stress en meer geluksgevoel. Ook hier hebben mijn neurotransmitters hun werk gedaan.  Daarom wil ik je oproepen om ook jezelf te zijn, te zijn zoals je bent.

Laten wij met z’n allen ervoor zorgen dat we niet meer die te grote kast kopen waarin wij ons kunnen verstoppen, maar laten we aanwezig zijn zoals we zijn! Alleen zo kan ik tevreden zijn met mezelf en de dingen die op mijn pad komen, ook al is het vaak niet iets dat ik van te voren had zien aankomen.

*

Leon Augustijn is schrijver, motivator en spreker. Hij schrijft momenteel aan zijn autobiografisch boek met de wat pretentieuze titel ‘IK’. Niet als egodocument, maar omdat hij zichzelf niet meer wil ontkennen, niet meer wil verloochenen wie hij is. Een hele strijd, die hij niet voor niets op papier zet. Het is een proces dat je kunt volgen door zijn columns of nieuwsbrieven. Zijn boek verschijnt begin 2023.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.