Roze Zaterdag Goes | Zeeuwen aan het woord: Niiaddo

Op de foto staan een viertal mannen op een boot tijdens de Pride van Amsterdam. Links een man die een bord omhoog houdt met daarop de tekst: 'Roze Zaterdag Goes'. Midden op de foto staan twee afgetrainde mannen met wit-blauw horizontaal gestreepte tanktops en witte sportbroekjes. Zij dragen matrozenpetjes. Rechts op de foto staan een man met zijn rug naar de camera in een volledig wit outfit.

Zaterdag 17 juni 2023 is het zo ver: dan viert Goes Roze Zaterdag. Goes is de eerste gemeente in Zeeland die dit belangrijke regenboogevenement organiseert. Gaykrant was benieuwd hoe het is om als LHBTI+er in Zeeland te wonen en geeft in deze rubriek het woord aan een aantal Zeeuwen. Deze keer: Niiaddo uit Burgh-Haamstede

1. Eerst even wat persoonlijke vraagjes: wie ben je? Wat doe je? En waar woon je?

Hallo ik ben Niiaddo Vanderpuye, ben 26 jaar en ik woon in Burgh-Haamstede in Zeeland maar ik ben geboren in Amsterdam. In het dagelijkse leven werk ik in de horeca en in mijn vrije tijd  game  ik, ga ik naar concerten en ga ik uit in Amsterdam. Ik spreek veel af met vrienden en help met het organiseren van evenementen.
2. Hoe identificeer je jezelf binnen de regenbooggemeenschap en is dat belangrijk voor je?
Ik val op jongens en dat op zich is niet zo belangrijk voor me. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Ik heb dat niet kunnen  zijn omdat mijn vader en mijn moeder  het moeilijk konden accepteren. Vooral mijn vader. Die komt uit  Ghana en daar is het een ziekte. Mijn vader woon in Purmerend en ik heb een moeilijke band. Toen ik bij hem sliep tijdens Pride Amsterdam, kregen we steeds discussies. Nu weet ik dat als ik Pride Amsterdam wil bezoeken, ik beter een hotel kan zoeken.
3. Hoe belangrijk vind je het dat Roze Zaterdag naar Goes komt?
Ik vind het heel belangrijk. Er is voor mijn gevoel heel weinig te doen voor de LHBTI+ hier. Ik zit dan ook liever in Amsterdam en daar voel ik me ook meer thuis. Dat vind ik jammer. Ik ben vroeger ook veel gepest in Zeeland waardoor ik een muur om me heengetrokken heb. Daarom heeft Zeeland voor mij ook een minder goeie kant.
4. Hoe zie je de toekomst van de LHBTI+gemeenschap in Zeeland en heb je nog een motto? 
Ik hoop dat Zeeland wat meer clubs – of iets anders – voor de LHBTI+ gaat openen of organiseren. We lopen daarin als provincie wel een beetje achter. Mijn motto? Durf je zelf te zijn en ga leven. Volg je hart. Ga je dromen achterna.
5. Waarom moeten mensen naar Roze Zaterdag Goes komen?
Om meer acceptatie te krijgen. Ik voel me vaak niet geaccepteerd hier en ik kan ook nergens uitgaan. Het leukste  wat er is, is een feest voor iedereen. Waar iedereen zichzelf kan zijn en moet kunnen zijn. We leven in 2023. We moeten met elkaar verbonden zijn.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.