Leon | Er zit meer kracht in jezelf dan je denkt

Iedereen kent het wel, je gedachten niet los kunnen laten: gepieker! Vaak gaat het er dan om dat we bang zijn voor de gevolgen van iets. In mijn geval was ik er bang voor om afgewezen te worden omdat ik uit de kast kwam als homo. Sporten en fysieke uitdagingen aangaan hielpen me hier overheen. Fysieke uitdagingen waren gemakkelijker dan toegeven aan mezelf en mijn gedachten los te laten.

Ik ging hardlopen door de bossen. De allereerste keer hield ik het niet lang vol. Een hardloopschema werkte niet: ik moest me te veel aanpassen aan het schema. Daarom ging ik voor mezelf doelen bepalen: lantarenpalen tellen. Drie lantarenpalen rennen en twee lantarenpalen wandelen. Bij het bospad ging ik de tamme kastanjebomen tellen of keek ik hoeveel ademhalingen er in mijn stappen pasten.

Hardlopen op één tempo door het bos. Hierdoor merkte ik dat mijn piekergedachten minder aanwezig waren en soms zelfs helemaal wegbleven. Eenmaal bij de klimtoren rende ik dan naar boven, om bovenin op adem te komen. Wat een geweldig uitzicht zo boven de bomen. Wat een rust en zo vrij als een vogel. Ik voelde de wind langs mij heen waaien en mijn hartslag daalde. Het was die dag tien graden onder nul. Thuis nam ik een hete douche en voelde mijn spieren tintelen en ontspannen.

Afleiding zoeken door te sporten helpt mij mijn gedachten minder zwaar en aanwezig te maken! Ik kan mij focussen op iets anders. Als ik bij mijn gedachten blijf realiseer ik me dat ik niet verder kom. Ik dacht: ‘ik ben fysiek op’. Dat voelt ook zo. Ook tijdens het hardlopen. Dan worden je benen zwaar en moet je langzamer gaan of rust nemen. Door afleiding te zoeken kan ik net dat beetje meer en zit er meer kracht in mezelf dan ik eigenlijk wist.

*

Leon Augustijn is schrijver, motivator en spreker. Hij schrijft momenteel aan zijn autobiografisch boek met de wat pretentieuze titel ‘IK’. Niet als egodocument, maar omdat hij zichzelf niet meer wil ontkennen, niet meer wil verloochenen wie hij is. Een hele strijd, die hij niet voor niets op papier zet. Het is een proces dat je kunt volgen door zijn columns of nieuwsbrieven. Zijn boek verschijnt begin 2023.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.