Eye Filmmuseum | Cinedans Fest ’23

Van 24 tot en met 26 maart in Eye Filmmuseum Amsterdam en voor het  wereldwijde publiek, 24 – 31 maart online op Cinedans.nl presenteert Cinedans FEST ’23 ‘de mooiste, spannendste en poëtischste dansfilms van het afgelopen jaar’. 
Het Programma
‘In deze 19e editie, presenteert Cinedans FEST ’23 een sterk en divers filmaanbod en besteedt ruim aandacht aan jonge makers. Het festival toont de International Student Competition en de state of the art van de Nederlandse dansfilm. Daarnaast worden speelfilms, documentaires en korte XL’s gepresenteerd. Mis ook de New Circus special en het Nederlands Dans Film Archief programma niet. Door het hele programma heen vind je mooie films rond de volgende thema’s: Heritage & Legacies, Female Empowerment & Fluid Relationships,’ aldus de organisatie.

New Dutch Shorts
Een brede selectie van dansfilms van eigen bodem. Op het programma staan o.a. de première van Physical Culture (regie Anna Bogomolova, choreografie Connor Schumacher), The Paper Ensemble #16 (regie Jiska Rickels & Jochem van Tol, choreografieIbelisse Guardia Ferragutti), R.I.O.T. (regie Hesdy Lonwijk), Manusama Nuance: Woven Stories (regie Ottilie Maters, choreografie Gil The Grid), en Waves of Burlesque (regie Colina van Bemmel, choreografie Bustie La Tish, Mechteld Geesing en Sofia La Notte).
International Student Dance Film Competition
Voor de 7e keer reikt de organisatie de Cinedans Student Award uit, gesponsord door Canon Nederland. De Internationale Studenten Competitie heeft tot doel de beste opkomende jonge generatie dansfilmmakers samen te brengen. We ontvingen een recordaantal van 87 films uit 28 landen van dans-, film-en kunstacademies over de hele wereld, waaruit 13 films werden geselecteerd.
Heritage &Legacies, Female Empowerment,  Fluide Relaties.
‘Met films en lezingen besteden wij aandacht aan het belang van erfgoed en archieven voor de huidige generatie makers en onderzoekers. Cinedans presenteert jonge en ervaren makers die zich verdiepen in hun persoonlijke geschiedenissen, voorouders en mythes, en in artiesten die ze bewonderen. In films als Manusama Nuance: Woven Stories, (New Dutch) en Mud Water (Shorts XL) zetten makers hun familiegeschiedenissen en bekende legendes in om hun ambities vorm te geven. Tevens beleeft de film Romance (regie & choreografie Samantha Shay, dans Tanztheater Wuppertal) zijn wereldpremière.
Shay treedt met de film in de voetsporen van Pina Bausch en creëert een vruchtbare intergenerationele dialoog tussen verleden, heden en toekomst. Shay won vorig jaar de Cinedans Audience Award met haar film Mother Melancholia. Tevens is er aandacht voor het danserfgoed in Nederland, ondermeer met de film Stages of a Theatre (van Jiri Kylian met Rem Koolhaas), over de verdwijning van het iconische Lucent Dans Theater van het NDT, en voor het dansfilmarchiefproject van Cinedans zelf.’
Klik hier voor het volledige programma en voor de trailers van alle films.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.