MenAsWell | Groepstherapie mannelijke slachtoffers van seksueel geweld

Stichting Menaswell, de Nederlandse stichting voor mannelijke slachtoffers van seksueel geweld, kondigt de eerste online groepstherapieprogramma’s aan voor mannelijke slachtoffers van seksueel geweld in Nederland. ‘Als onderdeel van het project After – de ondersteuningstak van MenAsWell – is de groepstherapie een broodnodig ondersteuningsnetwerk voor mannen die seksueel geweld hebben meegemaakt,’ aldus Thomas Garrod-Pullar, de oprichter van MenAsWell. 

De groeptherapie begint in de eerste week van april 2023. Het ondersteuningsprogramma duurt acht weken en vult het yoga-programma van After aan en andere initiatieven die MenAsWell onderneemt om de gaten in de ondersteuning te vullen.

In Nederland ervaart 20% van de mannen in hun leven seksueel geweld. De percentages onder homoseksuele en biseksuele mannen behoren tot de hoogste van alle bevolkingsgroepen, namelijk 25% per jaar voor beide groepen. Toch is er weinig tot geen ondersteuning voor deze mannen beschikbaar en dit is een oorzaak voor de normalisatie binnen groepen zoals de LGBTQIA+-gemeenschap. De therapie zal om deze reden de nadruk leggen op homoseksuele en biseksuele mannen, maar is open voor iedereen die zich als man identificeert. De psycholoog, Valentina Calandra, is afgestudeerd aan de Universiteit Leiden en is gespecialiseerd in queer- vriendelijke groepstherapieën.

“Seksueel geweld staat momenteel in de schijnwerpers dankzij het nationale actieprogramma van de overheid om het aan te pakken,” zegt Thomas Garrod-Pullar, directeur van MenAsWell, “Tot nu toe was er zeer weinig ondersteuning gericht op mannelijke slachtoffers. De initiatieven van MenAsWell dit jaar vullen de gaten in de ondersteuning voor mannen en het bewustzijn van consent in ruimtes waar mannen eerder een slechte seksuele ervaring hebben gehad. We zijn blij dat we deze onderbediende gemeenschap van slachtoffers de ondersteuning kunnen bieden die ze nodig hebben.”

Het is de bedoeling dat de groepstherapie kan helpen bij het opbouwen van een gevoel van verbondenheid voor mannelijke slachtoffers. Zij ervaren vaak een groot gevoel van schaamte na hun ervaring. Tijdens de groepstherapie kan de gemeenschap beginnen met het opbouwen van de informele ondersteuningsnetwerken die momenteel ontbreken. “Een van de belangrijkste barrières voor ondersteuning die mannen ervaren, is dat de validatie van hun ervaring niet beschikbaar is”, zegt Garrod-Pullar. “Dit betekent dat slachtoffers vaak de ervaring als onmannelijk zien, terwijl er eigenlijk niets is om je voor te schamen. Uiteindelijk moeten we ook seksueel geweld tegen mannen aanpakken als we seksueel grensoverschrijdend gedrag effectief willen bestrijden in alle delen van de samenleving. Mannen moeten weten dat ze niet alleen zijn.”

Het initiatief is onderdeel van een breder plan om meer ondersteuning uit te rollen, uiteindelijk persoonlijk, door het hele land. Daarvoor zegt MenAsWell sterker te moeten worden ondersteund door fondsen en overheidsinstanties om hun doelen te bereiken. Omdat subsidies voor seksueel geweld vaak gericht zijn op traditionele programma’s gericht op vrouwen, zegt MenAsWell dat ze niet in aanmerking komen voor veel van de subsidies die beschikbaar zijn voor seksueel geweld. Er is verzet geweest van LGBTQIA+ organisaties om het probleem als een gemeenschapsprobleem te erkennen, terwijl juist binnen deze gemeenschap seksueel geweld veel vaker voorkomt.

Je kan je hier inschrijven en je vindt er ook meer informatie.

De stichting zal samenwerken met GGD’s om ervoor te zorgen dat de gemeenschap wordt bereikt.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.