Met zonder ballen | Van toneelstuk naar film

Op zondag 26 maart gaat de film Met Zonder Ballen (12+) van Het Laagland in première tijdens de Roze Filmdagen in Amsterdam. Na de zeer succesvolle gelijknamige theatertournee in seizoen 21/22 kan dit urgente verhaal dankzij deze filmversie met een nog breder publiek worden gedeeld. Dit openhartige filmportret over een trans zoon en zijn moeder gaat over zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als ouder. Herkenbaar voor trans kinderen en hun ouders, verrijkend voor alle nieuwsgierige jongeren en volwassenen.

Welke impact heeft ‘worden wie je bent’ op een gezin? Deze film geeft een ontroerend en hilarisch eerlijk beeld van een kind dat steeds beter weet wat hij wil en een moeder in verwarring. Zij kan zijn tempo namelijk amper bijbenen. De zoon heet Flip Zonne Zuijderland (1998) en is filmmaker (Selfmade Man) en acteur (ANNE+, Goodbye Stranger). De moeder is Inez Derksen (1967), artistiek directeur van theatergezelschap Het Laagland (o.a. PIPPIPOWERRRRR). Flip en Inez vertellen hun gezamenlijke verhaal met daarbij ruimte voor alle misverstanden, zorgen en clichés die komen kijken bij de realiteit van een kind in transitie.

Op de theaterversie (regie: Annelies van Wieringen) kwam zoveel respons dat een filmversie niet mocht uitblijven. Nu kan dit urgente verhaal met een nog breder publiek worden gedeeld. Behalve de impact van een kind in transitie gaat Met Zonder Ballen ook over de universele thema’s opgroeien, volwassen worden en de kunst van het opvoeden en loslaten.Flip benadrukt: “Deze film is relevant voor álle jongeren en hun opvoeders. Het gaat over uitvinden wat het beste bij je past en je eigen weg daarin durven en mogen gaan.”

Filmtalent Luca Meisters (1996) tekende voor de filmregie. Eerder maakte zij de kortfilms NOVA (genomineerd voor Best Short Film bij BUFF Malmö) en MAGMA (première Berlinale 2023). Met Zonder Ballen duurt 65 minuten, is Nederlands gesproken en wordt Engels ondertiteld.

Op zondag 26 maart (15:00 uur) en donderdag 30 maart (17:15 uur) is de film te zien tijdens de Roze Filmdagen in het Ketelhuis in Amsterdam. Vanaf 6 maart gaat is de ticketverkoop van start gegaan. De Limburgse première is op donderdag 20 april in Filmhuis De Domijnen in Sittard.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.