Uit de kast, in de Provinciale Staten | Olga de Bruine

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd. Deze keer: Olga de Bruine, de nummer 7 op de lijst van Partij voor de Dieren in de provincie Drenthe.

U staat op de kieslijst van de Partij voor de Dieren, waarom deze partij?
De Partij voor de Dieren staat voor duurzaamheid, mededogen, persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid. Mijn persoonlijke idealen, mening en ideeën herken ik hierin, net als in de beginselverklaring en idealen van de Partij.
De Partij voor de Dieren onderscheidt zich behalve door haar programma natuurlijk door haar instelling: geen compromis. Voor mij is de Partij voor de Dieren daardoor de enige partij die het bij het juiste eind heeft én dit op de juiste manier aankaart.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
Begin 2021 ben ik lid geworden van de Partij omdat ik niet langer aan de zijlijn wil staan. Mijn interesse voor politiek ging voorheen eerlijk gezegd niet verder dan het me verdiepen in de programma’s vlak voor de verkiezingen met de stemwijzer. Vandaar dat ik ook direct actief lid wilde zijn; om de afgelopen jaren van aan de kant zitten in te halen en om werkelijk bij te dragen aan een betere wereld. Want het is vijf voor twaalf en het moet anders. Een totale herwaardering van onze relatie als mens met onze leefomgeving, met veel meer respect voor dieren, natuur en milieu. De oplossing daarvoor zit wat mij betreft in de politiek: beleid, wetgeving en regelgeving. Een betere wereld begint dicht bij huis, dus voor mij in de Staten van Drenthe!

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
De hot topics in Drenthe gaan over ruimtelijke ordening en milieu.
Ten eerste de toekomst van de landbouw. Hoe kunnen we onze natuur en leefomgeving gezond houden? Dan heeft alleen biologische en regionale landbouw toekomst.
En ander actueel onderwerp is de wolf en hoe kunnen we samenleven met de wolf?
Dat start met het afstappen van het belachelijke idee dat de natuur maakbaar is en dat leefgebieden van wilde dieren door mensen met geweren worden bepaald.
Tot slot de bollenteelt in Drenthe. Ieder mens heeft recht op een gezonde leefomgeving, dus er is geen plek voor giftige sierteelt in onze provincie.

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
De toekomst van de landbouw, zowel provinciaal als landelijk, heeft voor mij de meeste prioriteit. Hier hangen namelijk veel zaken mee samen: hoe wij als mensheid kijken naar onze positie ten opzichte van de dieren, de natuur en het milieu. En hoe wij het kunnen verantwoorden tegenover toekomstige generaties wat wij onze leefomgeving hebben aangedaan voor korte-termijn-belangen.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
De Partij voor de Dieren staat voor het vasthouden aan haar idealen. Als wij voldoende van onze kernpunten kunnen verwezenlijken is een coalitie met ons zeker mogelijk. Het is van te voren niet te zeggen met wie dat dan zou zijn.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Dat speelt een grote rol in mijn dagelijks leven en dus ook in mijn politieke werk.
Want, als je je hele leven al anders bent dan de norm, dan ben je je zeer bewust van iedere vorm van onrechtvaardigheid, ongelijkheid of discriminatie.
Ik ben niet iemand die daar heel actief mee naar buiten treedt, dat zit niet in mijn aard, maar als vrouwenstel met twee kinderen in een Drents dorp val je wel op natuurlijk. En krijg je ongevraagd allerlei vragen. Dit heeft mij echter geleerd om nooit te oordelen, net zoals ik zelf ook niet ge/veroordeeld wil worden. Achter iedereen schuilt meer dan je denkt. Deze realisatie heeft ervoor gezorgd dat ik alles, zowel werk als privé, met een open blik benader en altijd benieuwd ben naar de achtergrond. Hierdoor ben ik zeer tolerant naar alles en iedereen en kan ik wel tegen een stootje, als het om verbaal incasseren gaat.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
Hiervoor moet ik toch echt de eer geven aan andere organisaties in Drenthe zoals het COC die zich inzetten voor LHBTI+ gemeenschap.
Verder spelen de (politieke) LHBTI+ kwesties zich meer af in de gemeenteraad, de Eerste en Tweede Kamer en in het Europees Parlement.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBTI+ emancipatie in uw provincie?
Er moet helaas nog veel gebeuren in Drenthe op het gebied van de LHBTI+ emancipatie. Maar dat geldt eigenlijk voor heel Nederland.
Het is in ieder geval van belang dat iedereen zich vertegenwoordigd voelt in de Provinciale Staten en dat deze qua leden een afspiegeling is van de maatschappij.
Dat vraagt nog wel om flink wat meer diversiteit en ik hoop vooral dat iedereen gaat stemmen, ook al voelt het als een ver van je bed show.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.