Uit de kast, in de Provinciale Staten | Stijn Honselaar

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd. Deze keer: Stijn Honselaar, de nummer 7 op de lijst van PvdA in de provincie Groningen.

U staat op de kieslijst van PvdA, waarom deze partij?
Ik werd lid van de PvdA omdat het de sociaaldemocratische partij van Nederland is. Sociaaldemocratie betekent voor mij dat iedereen een fijn leven verdient in een vrije, inclusieve en solidaire samenleving en dat je dus luistert en handelt naar de zorgen van een ander. Ik weet heel goed dat dit niet altijd vanzelfsprekend is, en daarin wil ik het onderscheid maken.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
Het maakt in Nederland anno 2023 steeds meer uit waar je geboren bent en wie je ouders zijn. Dit is in Groningen misschien nog wel zichtbaarder dan elders in Nederland zoals bijvoorbeeld het gasschandaal laat zien. Het Noorden moet knokken voor iedere cent uit Den Haag en de energiearmoede is nergens groter.
Ik vind deze ongelijkheid onverteerbaar en vanuit de Provinciale Staten wil ik, met de middelen die we hebben, het goede voorbeeld geven richting Den Haag. Dat je met een actieve overheid en een sociale aanpak het juiste kunt doen voor je inwoners.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
Het Groninger gasschandaal (uiteraard!), ongelijkheid en de klimaattransitie.

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Ongelijkheid. Want dit ligt aan de basis van heel veel andere problemen, zoals armoede, discriminatie, de klimaatcrisis en het gasschandaal. We kunnen alleen toewerken naar een sociale en duurzame economie en een inclusieve democratie als iedereen volwaardig kan meedoen.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
Uiteindelijk wil ik mijn idealen in de praktijk omzetten, dus wat dat betreft kies ik voor besturen maar wel binnen een coalitie waarin we echt aan de slag kunnen met onze sociale plannen. GroenLinks is de natuurlijke coalitiepartner van de PvdA maar ook andere linkse partijen hebben goede ideeën. Als wij de grootste worden in Groningen, en daar geloof ik in, dan zullen we nog steeds brede coalities moeten smeden.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Het heeft wel een tijd geduurd voordat ik zelf inzag dat mijn gay-zijn invloed heeft op mijn waarden en politieke ideeën. Ik denk dat veel lhbti+-ers zich met mij herkennen in het gevoel dat ze hun identiteit of geaardheid naar de achtergrond verdrukken in een heteronormatieve omgeving. En of dat nu vooral innerlijk zit of heel expliciet tegen je gebeurt, uitsluiting is wreed. Dit uit zich in mijn dagelijkse werk bij de studentenvakbond GSb en bij de PvdA door een progressieve houding op emancipatie en discriminatie en een gelijkwaardige en respectvolle benadering van het leed van gemarginaliseerde groepen.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
Op initiatief van de PvdA is Groningen een regenboogprovincie en alle gemeenten hebben een regenboogconvenant ondertekend. Dit convenant ziet toe op de verbetering van de acceptatie en veiligheid van lhbti-ers in de provincie Groningen. We hebben in voorgaande periodes gepleit voor genderneutrale toiletten op het provinciehuis, een proef met anoniem solliciteren en activiteiten rondom lhbti+ emancipatie zoals met Coming Out Day. Voor het huidige provinciebestuur met de PvdA, is diversiteit, inclusiviteit en sociale veiligheid een steeds meer belangrijke voorwaarde van het provinciale beleid bijvoorbeeld rondom werkgelegenheid, cultuur en de eigen organisatie.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie in uw provincie?
Het zou goed zijn voor Stad en Ommeland om meer te doen voor de veiligheid en zichtbaarheid van de lhbti-gemeenschap. Groningers laten zichzelf niet snel van hun gekste kant zien en dat is prima, maar nuchterheid is geen excuus om niet jezelf te kunnen zijn. Een omgeving die vindt dat je wel ‘normaal’ moet doen als lhbt’er, dat is geen acceptatie. Ik denk dat het daarom belangrijk is om meer inzicht te krijgen in wat er concreet met de doelen rondom acceptatie en veiligheid uit het regenboogconvenant in de gemeenten gebeurt en hier zo nodig aanvullend beleid op te ontwikkelen.
Het aanbod alternatieve- en gayscene was lang karig in Groningen. Al komen er de laatste tijd gelukkig steeds meer toffe initiatieven rondom lhbti-cultuur en -uitgaan. De provincie kan hierin een rol spelen. In ons verkiezingsprogramma noemen we bijvoorbeeld de Groningen Pride als een evenement dat we moeten steunen. Hiervan was afgelopen jaar de eerste en drukbezochte editie.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.