De geschiedenis van de regenboogvlag

De regenboogvlag is het internationale symbool voor de LHBTI+ gemeenschap. Hoewel de vlag een tijdje terug uit zes tot acht stroken en kleuren bestond, zijn er tegenwoordig vernieuwde en ontwikkelde regenboogvlaggen. Zo zie je dat de kleuren bruin en zwart zijn toegevoegd, om mensen van kleur in de LHBTI+ beter te vertegenwoordigen. De kleuren lichtblauw, roze en wit representeert de transgenders binnen de gemeenschap. De vlag is dus continu in ontwikkeling. Maar weet jij waar de pride vlag eigenlijk vandaan komt? In deze blog nemen we je even mee door een korte geschiedenisles van de regenboogvlag.

Wist je dat de regenboogvlag niet altijd is gebruikt voor pride? De regenboogvlag werd eeuwen geleden al gebruikt door verschillende activisten en vrijheidsstrijders. Zo blijkt dat de regenboogvlag tijdens de Duitse boerenoorlog van 1524-1525 werd gebruikt door opstandige boeren in hun verzet tegen de hogere klassen. Thomas Müntzer (1489-1525) was een theoloog en predikant, die de opstand tegen de hogere klassen leidde. Hij koos de regenboogvlag om eerlijkheid, vrede en Gods kracht te representeren tijdens de oorlog. Hoewel de opstand tragisch eindigde, wordt Müntzer nog altijd afgebeeld met een regenboogvlag in zijn hand.

De regenboogvlag werd niet alleen bij de Duitse boerenoorlog ingezet, maar ook als middel om voor wereldvrede te pleiten. James William van Kirk (1858-1946) was een Amerikaanse dominee die een regenboogvlag ontworp om te gebruiken tijdens vredesbewegingen. Hij reisde in de periode tussen de eerste en tweede wereldoorlog naar Europa om zijn vredesideaal met mensen te delen. Zijn plan werkte, want de vlag werd in verschillende opkomende vredestochten door heel Europa gebruikt.

De regenboogvlag dient sinds eind jaren zeventig als het symbool van de LHBTI+ gemeenschap. Je vind het tegenwoordig dus veelal bij de Gay Pride, homobars en andere LHBTI+ bijeenkomsten. In juni 1978 werd deze regenboogvlag door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker (1951-2017) ontworpen. Geïnspireerd door moed van de eerste openlijk homoseksuele politicus in San Francisco, Harvey Milk (1930-1978), ging Baker aan de slag met het creëren van de eerste pride vlag. Hij maakte een vlag met acht stroken, met verschillende kleuren. Iedere strook had een bepaalde betekenis. Zo stond de roze strook voor seks, rood voor leven, oranje voor genezing, geel voor zonlicht, groen voor de natuur, turquoise voor magie, blauw voor sereenheid en violet voor karakter.

De pride vlag werd voor het eerst gebruikt op 25 juni 1978 tijdens de Gay Freedom Day Parade in San Francisco. Er werden twee grote regenboogvlaggen gebruikt die door 30 vrijwilligers met hand werden geverfd en genaaid. Toen Harvey Milk op 27 november 1978 werd vermoord, werd de vraag naar de regenboogvlag groot. Er was namelijk veel opstand, met name binnen de LHBTI+ gemeenschap. Paramount Flag Company wou de vlag van Gilbert Baker produceren, maar de roze kleur op de vlag was moeilijk te fabriceren. Daarom werd de roze strook weggelaten. Even later, in 1979, bleek dat de middelste strook (turquoise) wegviel achter de vlaggenmast als de vlag verticaal werd opgehangen. Dat was niet zo handig, en daarom werd de turquoise strook ook weggelaten. Sindsdien bestaat de regenboogvlag uit zes standaard stroken. In 2017 werd er door de Amerikaanse stad Philadelphia een zwarte en bruine strook toegevoegd, om meer aandacht te vragen voor de mensen met kleur binnen de LHBTI+ gemeenschap. Een jaar later werd door een grafisch ontwerper genaamd Daniel Quasar de zogeheten ‘Progress Vlag’ ontworpen. Deze vernieuwde vlag bestaat uit de oorspronkelijke 6 kleuren, met toevoeging van de zwarte en bruine strook, en een witte, lichtblauwe en roze strook in een driehoek aan de broekingzijde van de vlag. De witte, lichtblauwe en roze strook representeert de transgenders binnen de LHBTI+ gemeenschap.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.