Uit de kast, in de Provinciale Staten | Jan-Willem Langenbach

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd. Deze keer: Jan-Willem Langenbach, de nummer 7 op de lijst van D66 in de provincie Utrecht.

U staat op de kieslijst van D66, waarom deze partij?
Het positieve en optimistische geluid van D66 én de mentaliteit van doorpakken passen bij mij. Bovendien werd ik bij D66 altijd serieus genomen, ook toen ik als 19-jarige voor het eerst raadslid werd. Binnen de partij is het geoorloofd om een andere mening te hebben. En je voelt ook daarin dat bij D66 je persoonlijke vrijheid en het vertrouwen in de eigen kracht van mensen centraal staat. En dit natuurlijk zonder daarbij de mensen uit het oog te verliezen die wel hulp nodig hebben.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
Ik zie om me heen dat veel mensen zich niet gezien en gehoord voelen. Dat de verschillen tussen mensen groter worden en er is weinig vertrouwen. Maar de politiek is juist de plek waarin we die verschillen kunnen verkleinen en waar we een toekomst kunnen bouwen om in te geloven. Daarom moeten we nu een duidelijke koers bepalen, tempo maken en met oplossingen komen. We hebben nú een woningtekort, nú een stikstofprobleem en nú te veel drukte op de snelwegen. Daarom moeten we nú zo snel mogelijk woningen bouwen, nú werken aan natuurherstel en nú meer goed verlichte fietspaden aanleggen en het OV uitbreiden.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
De hot topics zijn: Energie & klimaat, Stikstof & Wonen en Mobiliteit. Op het gebied van klimaat gaan we de komende vier jaar zonnepanelen en windmolens op land bouwen. Goedkope groene energie van Utrechtse bodem leveren, daarmee gaan we vooruit.
Daarnaast kunnen en moeten we ook niet om het stikstofprobleem heen draaien. Door te veel stikstofverbindingen in onze lucht, water en grond staat de agrarische sector, maar ook de woningbouw stil. D66 wil vooruit, met goede kringlooplandbouw en daarbij een kleinere veestapel. Zo slaan we meerdere vliegen in één klap: gezonde natuur, nieuw perspectief voor onze boeren en meer woningen.
Verder zullen we het vervoer anders in moeten gaan richten. Op sommige plekken, zoals bij de Rijnbrug, is extra asfalt de oplossing. Amelisweerd slopen zodat meer auto’s door Utrecht kunnen rijden is voor ons geen optie. Beter openbaar vervoer en meer fietsverbindingen, dat helpt onze provincie vooruit.

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Als jongere voel ik de woningnood het meest. Toch kun je dat niet los zien van de andere onderwerpen. Zonder dat het stikstofprobleem wordt opgelost kunnen we niet bouwen. En als we gaan bouwen, zullen we dat duurzaam en klimaatneutraal moeten doen. Bovendien moeten die nieuwe wijken goede fietspaden en OV-verbindingen hebben, en we willen daar goede en gezonde natuur omheen.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
D66 gaat nooit aan de zijlijn staan. In een progressieve coalitie kunnen we echt aan de slag, dus coalitie! Zoals altijd zijn we niet bang om verantwoordelijkheid te nemen. Lukt dat niet, dan zullen we vechten om toch zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen in een constructieve oppositierol. We willen zo veel mogelijk vooruitgang boeken in de komende 4 jaar, daar gaat het om.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Wanneer LHBTI+ zaken besproken worden raakt het mij persoonlijk en soms ook emotioneel. Je bent als politicus geen robot. Dat gevoel dat je hebt wanneer de politiek het opeens ‘over jou’ heeft, geeft ook perspectief. Uiteindelijk hebben alle politieke besluiten invloed op mensen. Dat mag je nooit uit het oog verliezen. Daarnaast ben ik altijd heel open over mijn identiteit. Ik vind het belangrijk dat mensen zien dat het écht niet uitmaakt of je LHBTI+’er bent of niet.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
Hiervoor een grote shoutout naar Lyke Veen (Nr. 2 op onze lijst), die zich hier de afgelopen periode op gericht heeft! Er is een sociale agenda opgesteld, waarbij een van de kernpunten was om te kijken hoe het provinciaal beleid inclusiever kan. Daarnaast hebben we ook expliciet aandacht voor LHBTI+ inclusie in sport in het beleid opgenomen. Hierdoor worden er nu op dat onderwerp trainingen georganiseerd vanuit de provincie. Tot slot zorgen we er natuurlijk voor dat de regenboogvlag wordt gehesen. Ook het afgelopen jaar bijvoorbeeld voor twintig jaar homohuwelijk.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie in uw provincie?
Ik vind het allerbelangrijkst dat we jongeren ondersteunen en voorlichten. Ik kom zelf uit een kleine gemeente en weet hoeveel onbegrip maar ook onwetendheid er kan zijn. Daar is nog veel aan te doen, daar wil ik de komende vier jaar mee aan de slag. Daarnaast moeten we ons ook blijven richten op de veiligheid van LHBTI+’ers, want dan kan iedereen veilig en vrij zichzelf zijn. Tot slot moeten we ervoor blijven zorgen dat we zichtbaar zijn op allerlei manieren, zodat het gesprek niet stilvalt. De emancipatie is echt nog niet klaar.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.