Uit de kast, in de Provinciale Staten | Erin Lejeune

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd. Deze keer: Erin Lejeune, de nummer 3 van de lijst van Code Oranje in de provincie Noord-Holland.

U staat op de kieslijst van Code Oranje, waarom deze partij?
Code Oranje is heel erg veranderd het afgelopen jaar en ik heb zelf mee mogen praten over de toekomst en visie van de partij. Een goede vriend van mij, Mirko, stond al op de lijst en met hem heb ik altijd verrassend leuke discussies over politiek gehad in de jaren dat we elkaar kennen. Zonder oordelend naar elkaar te zijn, konden we altijd goed naar elkaar luisteren, meerdere kanten van een verhaal belichten, en uiteindelijk waren we het bijna altijd met elkaar eens. Hij is ook de persoon geweest die mij heeft gevraagd om op de lijst te komen, waar ik natuurlijk ja op heb gezegd! Het is echt een hele kritische, maar wel gezellige partij. Het idee dat “het al jaren zo gaat, dus waarom moet het anders?” is iets dat wij niet kennen. Vooral creatieve oplossingen voor vraagstukken worden heel erg gewaardeerd, iets waar ik zelf altijd fan van ben.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
Als kind was ik al actief in de politiek, aangezien ik uit een politiek huishouden kom. Ook was ik (en ben ik nog steeds) erg eigenwijs en wil ik geen genoegen nemen met besluiten van anderen die ten nadele zijn van een grote groep, terwijl ik vind dat ik zelf een betere optie voor iedereen kan bedenken.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
Ruimtelijke inrichting, verbinding tussen Randstad en buitengebied (voornamelijk bereikbaarheid OV naar buitengebied, maar ook bereikbaarheid met de auto in de Randstad), stikstofbeleid.

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Duurzame ontwikkeling en gelijkheid/discriminatiebeleid.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
Geen voorkeur, als ik word verkozen, zal ik altijd mijn best doen om zoveel mogelijk inbreng te geven, natuurlijk het liefste in een coalitie, maar als oppositie kun je als partij ook veel bereiken.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Eigenlijk nog niet veel. Als transgender man ben ik bekend met alle hindernissen die andere transgender personen tegenkomen in hun transitie, maar ook daarvoor en daarna is het niet altijd even gemakkelijk. Voor de rest merk ik tot nu toe echt bijzonder weinig. Binnen de partij is iedereen respectvol en natuurlijk praat ik ook met mensen van andere partijen of spreek ik hier en daar bij een debat mensen die allemaal heel vriendelijk zijn. Ik wil mij in de politiek wel hard gaan maken voor de verbetering van het transitietraject voor transgender mensen; aangezien ik daar zelf nu ook middenin zit, weet ik precies wat er verbeterd kan worden.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
Onze lijsttrekker heeft zich altijd hard gemaakt voor de LHBTI+ rechten tijdens haar wethouderschap in Rotterdam. Zelf hielp ik als tiener altijd met het organiseren van de GSA op mijn school, met evenementen zoals paarse vrijdag en een voorlichtingsdag over LHBTI+.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBTI+ emancipatie in uw provincie?
Het traject dat transgender mensen nu moeten doorstaan is niet meer van deze tijd. De wachtlijsten zijn veel te lang en er gaan helaas volgens mijn persoonlijke ervaring en die van de mensen om mij heen vaak dingen mis in de administratie, waardoor je nog langer moet wachten op hulp. Mijn voornaamste focus nu is dan ook op het verkleinen van de wachtlijsten van transgenderzorg. En daar zal ik mij dan ook actief voor inzetten als ik er de kans voor krijg.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.