Queer & Sober | Nuchter onder de regenboog

Sinds sober-coach Jeroen van Zanten tijdens de laatste Pride het gesprek over nuchter zijn binnen de Nederlandse regenbooggemeenschap opende, is er hard gewerkt. Met resultaat: afgelopen december is Queer & Sober als stichting van start gegaan. Reden genoeg voor Gaykrant om in gesprek te gaan met de kersverse voorzitter.

Tekst: Maurits Huijbrechtse

Nuchter leven nog niet ingeburgerd

Na dit startschot merkte ik dat veel mensen uit de gemeenschap behoefte hadden aan een plek zonder drank en drugs. Tijdens de Pride heb ik ook zelf ervaren dat geen alcohol drinken tijdens de Pride nog niet is ingeburgerd. Tijdens het slotevenement op de Dam was er bijvoorbeeld geen alcoholvrij bier te krijgen. Hierna ben ik met een groep gelijkgestemden begonnen met het organiseren van meet-ups. Je merkt dat er  een open sfeer heerst die in veel community spaces ontbreekt.

Gedeelde ervaringen resoneren bij veel mensen die we spreken tijdens de meet-ups. Het uitkomen voor je seksualiteit en/of genderidentiteit is een sprong in het diepe, die gepaard kan gaan met verslaving. De queer-cultuur is hiermee verstrengeld. Er is veel algemene aandacht voor het voorkomen dat jongeren gaan drinken en/of drugs gaan gebruiken voordat ze 18 zijn. Het is een gemiste kans dat er bij dit soort campagnes niet specifiek gericht wordt op queer-jongeren die juist in deze vroege fase van hun volwassen leven extra gevoelig kunnen zijn voor verslaving.

Tegelijkertijd zijn er mensen in onze achterban die om allerlei andere redenen niet drinken. Zij worden geconfronteerd met een cultuur die drank en drugs volledig normaliseert waardoor aansluiting vinden met de regenbooggemeenschap lastig kan zijn. Het helende en verbindende van de meet-ups wilden we formaliseren. Daarom heb ik Sjoerd en Sander gevraagd om samen met mij het bestuur te vormen van een op te richten stichting. Sjoerd is psycholoog en Sander is ervaringsdeskundige op het gebied van verslaving.

Naast drankgebruik willen we ook drugsgebruik aankaarten. Op veel queer -feestjes is het erg normaal om drugs te gebruiken. De hele cultuur daaromheen kweekt ook een verwachting om elk weekend naar feestjes te gaan. Uit eigen ervaring kan ik vertellen over de geestelijke en fysieke afvlakking die daaruit kan volgen.

Pride en ambities
In het buitenland zie je dat er al langer initiatieven zijn voor LHBTI’ers die kiezen voor een leven zonder drank en drugs. Gay & Sober uit de VS is daarbij ons grootste voorbeeld. Zij organiseren tijdens Pride-evenementen eigen feesten en congressen over sobriety. Vanuit de VS hebben we ook al toezeggingen gekregen voor ondersteuning, als we dit jaar mogen meedoen aan de Amsterdam Pride, dan zal Gay & Sober ons helpen met de promotie.

Op de aankomende Pride willen we echt een statement maken door mee te varen. We zijn gelukkig ingeloot. De sponsorbanden met de drankindustrie bestaan ook al lang. Heineken vaart bijvoorbeeld al een aantal jaren mee met de Pride. Over het algemeen is er meer ruimte voor onze doelstellingen nu er een nieuwe wind is gaan waaien bij de organisatie achter de Pride. Dat zie je ook bij de internationale World Pride-organisatie. In 2026 is Amsterdam de gaststad voor de World Pride. We willen de komende jaren een steeds belangrijkere rol gaan spelen tijdens Pride. Voor nu zijn we echt gefocust op Amsterdam. Via evenementen in de grote steden willen we onze stichting een factor van nationale betekenis laten worden. Dit raakt ook meteen aan een andere ambitie, het organiseren van onze eigen feesten. Onze ambitie voor de lange termijn ligt echt bij het creëren van een eigen plek waar we verdiepende gespreksessies en evenementen kunnen organiseren.

 

 

*

Maurits Huijbrechtse (1997) studeert geschiedenis aan de UvA. Voor Gaykrant schrijft hij regelmatig over LHBT+geschiedenis, vaak in samenwerking met IHLIA, neemt hij interviews af en schrijft hij over zijn eigen ervaring als deel van een dubbele minderheid: homoseksueel en lichamelijk gehandicapt. Naast zijn werk voor Gaykrant is hij actief bij Museum Engelandvaarders en binnen D66.

 

*

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Queer & Sober | Nuchter onder de regenboog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.