Uit de kast, in de Provinciale Staten | Pieter Kroon

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd.  Deze keer: Pieter Kroon, GroenLinks in de provincie Utrecht.

U staat op de kieslijst van GroenLinks, waarom deze partij?
GroenLinks staat voor sociale, groene en progressieve politiek. Ik ben ooit lid geworden van GroenLinks omdat ik het belangrijk vond dat we goed zorgen voor de planeet. Door natuur te beschermen en uit te breiden, klimaatverandering tegen te gaan en keuzes te maken die gericht zijn op wat er in de toekomst nodig is. Dus niet de korte, maar de lange termijn.
En dat niet alleen op groene thema’s, maar ook op sociale en progressieve. GroenLinks zet zich in voor gelijkheid, zeker ook als het gaat om de rechten van LHBTIQ+-personen. Nu en in het verleden moet je daarvoor bij GroenLinks zijn, en niet bij rechtste partijen. Ik kan bij GroenLinks ook volledig mezelf zijn en daar voel ik me thuis.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
De provincie is de bestuurslaag waar voor veel groene thema’s belangrijke keuzes gemaakt worden. Of het nu gaat om de keuze waar we schone energie op gaan wekken, de bescherming en aanleg van nieuwe natuur of waar we nieuwe betaalbare woningen gaan bouwen: de provincie zit daarbij aan het stuur.
Ik vind het belangrijk dat daarbij keuzes worden gemaakt die ervoor zorgen dat we de klimaat-, woon- en biodiversiteitscrisis aanpakken. Daar ga ik me dan ook voor inzetten!

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
De belangrijkste ‘hot topics’ zijn het halen van de klimaatdoelen, het bouwen van meer betaalbare woningen en het beschermen en uitbreiden van de natuur. Waarbij we als GroenLinks ook prioriteit leggen bij het actief invulling geven aan het zijn van een regenboogprovincie en het tegengaan van uitsluiting en discriminatie, in samenwerking met gemeenten in de provincie Utrecht.

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Veel thema’s zijn voor mij belangrijk, maar de aanpak van de klimaatcrisis is voor mij persoonlijk het belangrijkst. Vooral omdat het zo bepalend is voor onze toekomst en daarbij ook van invloed is op allerlei andere thema’s. Door klimaatverandering staat natuur onder druk, kunnen we niet overal meer woningen bouwen en staat de leefbaarheid in steden en dorpen onder druk. Nu lossen we de klimaatcrisis natuurlijk niet alleen op in Utrecht, maar we moeten wel onze bijdrage leveren!

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
Besturen! GroenLinks doet dat in Utrecht ook al sinds 2011. Sinds 2019 doen we dat echter als grootste partij en hebben we het roer echt om kunnen gooien. Daardoor kwam er ook ruimte voor socialer beleid en om bijvoorbeeld concreet invulling te geven aan het zijn van een Regenboogprovincie. Nu is het tijd om daar verder op door te pakken. Dat kan alleen in een zo progressief mogelijke coalitie.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Het is voor mij wel belangrijk. Ik ben momenteel fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks-fractie in De Ronde Venen en daar heb ik ervoor gezorgd dat er eindelijk inclusiebeleid komt en er invulling wordt gegeven aan het gemeentelijke regenboogstembusakkoord. Voorheen tekenden partijen dat wel, maar gebeurde er weinig tot niets mee. Dat heeft me overigens wel zes jaar gekost, maar het is gelukt. De aanhouder wint en daar zal ik mij ook in de provinciale politiek voor inzetten.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
GroenLinks heeft vorige periode het initiatief genomen om van de provincie Utrecht een Regenboogprovincie te maken. In het coalitieakkoord is afgelopen periode ook afgesproken om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTIQ+-personen en andere kwetsbare groepen te bevorderen.
Zo werkt de provincie Utrecht met de gemeenten Utrecht en Amersfoort samen om een veilig en LHBTIQ+-positief schoolklimaat te creëren. Niet alleen in de steden, maar ook daarbuiten, en daarom loopt er nu een pilot om gemeenten in de regio te betrekken bij bijvoorbeeld trainingen en wordt er gewerkt aan het uitbreiden van het programma SchoolsOUT naar nog meer scholen in de provincie Utrecht.
In het nieuwe sportbeleid wordt gewerkt aan inclusieve sport, waarin geen sprake is van uitsluiting of discriminatie. En er wordt ook gekeken naar de eigen organisatie. Zo heeft de provincie het Charter Diversiteit ondertekend en wordt ingezet op het zijn van een diverse en inclusieve werkgever.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie in uw provincie?
Er is nog genoeg te doen, zo zou het goed zijn als nog meer gemeenten ‘regenbooggemeente’ worden en daar actief mee aan de slag gaan. Zoiets gaat namelijk niet vanzelf. In veel gemeenten kunnen LHBTIQ+’ers nog altijd niet zichzelf zijn. Dat moet veranderen en daar gaan we komende periode voortvarend mee verder!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.