Uit de kast, in de Provinciale Staten | Laura Polderman

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd.  Deze keer: Laura Polderman, de nummer 7 van de lijst van Partij voor de Dieren in de provincie Noord-Holland.

U staat op de kieslijst van de Partij voor de Dieren, waarom deze partij?
De Partij voor de Dieren is sinds haar bestaan voor mij de enige logische partij. De PvdD heeft een planeetbrede visie, kijkt naar de toekomst in plaats van de korte termijn en zet zich in voor mens, dier en natuur. De partij staat voor compassie en strijdt voor alle levende wezens. Het is daarmee de eerste politieke partij in de wereld die niet de mens centraal zet. De partij kijkt naar de echte oorzaak en draagt lange-termijnoplossingen aan in plaats van de kortetermijnpolitiek. De partij houdt altijd vast aan haar idealen en sluit geen compromissen. Zeker in tijden van de klimaatcrisis is het tijd voor een partij die naar echte oplossingen kijkt en niet naar economische belangen! Het is een emancipatiepartij, die opkomt voor minderheden en kwetsbaren op onze planeet. De partij kiest voor de toekomst. Die van jou, van mij en van de planeet. Daarmee is het een partij voor iedereen. En voor mij de enige partij.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
Zowel in mijn privéleven als in mijn werk zet ik mij in voor een betere wereld. Maar we hebben zeker ook de politiek nodig voor verandering! We leven in tijden van crisis. Denk aan de klimaatcrisis, de voedselcrisis, de stikstofcrisis en zelfs de coronacrisis. De oorzaak van deze problemen hangt met elkaar samen. Dat is namelijk onze omgang met dieren en de planeet. We gebruiken te veel grondstoffen, houden miljarden dieren en vliegen de hele wereld over. Als we zo doorgaan zullen we verliezen. Het is nog niet te laat, het kan anders… Maar het is wel nú tijd voor verandering! En dat is waarom ik mij wil inzetten in de Provinciale Staten voor de Partij voor de Dieren. Op deze plek moeten de komende tijd belangrijke beslissingen worden genomen en ik wil hier graag mijn stem laten horen.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
In Noord-Holland hebben we onder andere te maken met een klimaat- en biodiversiteitscrisis, de stikstofcrisis, woningnood. Maar denk ook aan het behouden van een gezonde en schone leefomgeving, met bedrijven als Tata Steel en Schiphol.

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
De aanpak van de klimaat- en biodiversiteitscrisis, stikstofcrisis en natuurbehoud is voor mij op dit moment het belangrijkst en hangt met elkaar samen. De oplossing voor deze problemen ligt in het verkleinen van het aantal dieren in de veehouderij en inzetten op de eiwittransitie. We moeten hard werken aan de transitie in de landbouw naar plantaardig en biologisch. Daarnaast moeten we uitbreiding van de luchtvaart en fossiele industrie tegengaan. Dierenwelzijn blijft daarnaast voor mij een belangrijk thema. Ik wil af van evenementen met dieren en de jacht tegengaan.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
We zijn altijd bereid om te praten met andere groene progressieve partijen, maar houden ook vast aan onze idealen. Het is geen doel op zich om in een coalitie te komen. Het hangt er dus van af of andere partijen lef tonen om te doen wat nodig is. Ook vanuit de oppositie kun je veel van je idealen verwezenlijken en andere partijen aanjagen. We zijn de meest invloedrijke oppositiepartij.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Op dit moment doe ik nog geen politiek werk, maar in iedere baan speelt LHBTI+ zijn een rol. Het is wie je bent. Mocht ik een plek krijgen in de politiek, dan wil ik mij inzetten voor gelijke rechten en gelijke kansen voor iedereen en meer acceptatie van LHBTI+ personen. Zelfs in een land als Nederland kan nog steeds niet iedereen zich veilig voelen.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in jouw provincie?
In de provincie laat de Partij voor de Dieren zien hoe positieve verandering kan worden bereikt juist door vast te houden aan idealen, gecombineerd met sterke dossierkennis en samenwerking met inwoners.
Door de PvdD zijn de formulieren van de provincie zo veranderd dat er meer is te kiezen dan alleen m of v. Het liefst had de PvdD dat er niet naar gender werd gevraagd, maar met deze stap hoeven volksvertegenwoordigers in de provincie niet meer alleen ‘meneer’ of ‘mevrouw’ genoemd te worden en kunnen ze kiezen voor de gender inclusieve term “Statenlid”. Een unicum.
Door de PvdD heeft de provincie steun uitgesproken voor de wijziging van de Transgenderwet en de Tweede Kamer opgeroepen dat ook te doen.
Anti-discriminatie en antiracisme onderdeel gemaakt van provinciaal sportbeleid.
Sterker beleid als Regenboogprovincie, door o.a. het stimuleren van gemeenten om meer te doen voor LHBTI+ gemeenschap, het uitdragen van inclusief werkgeverschap en het opzetten van een interne LHBTI+ ambtenarennetwerk.
Gepleit voor actieve inzet van de provincie om trans en non-binaire personen te ondersteunen op de arbeidsmarkt, gezien het feit dat ze bovengemiddeld te maken hebben met discriminatie, geweld en uitsluiting op de arbeidsmarkt.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBTI+ emancipatie in uw provincie?
Er is nog steeds veel geweld tegen de LHBTI+ gemeenschap en dat geweld is de laatste jaren zelfs weer toegenomen. Daarnaast krijgen mensen nog steeds niet dezelfde kansen. Er moet nog meer worden gedaan aan de acceptatie van verschillende gender identiteiten en geaardheden. We moeten meer inzetten op voorlichting en meer bescherming bieden.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.