Mind the Gap | kunst over mentale gezondheid LHBTI+

Vrijdag 10 maart om 16 uur zal Femke Halsema in Beautiful Distress House in Amsterdam de tentoonstelling Mind the Gap openen. Mind the Gap is een groepstentoonstelling rondom het thema ‘mentale gezondheid’ en dan in het bijzonder de psychische gezondheid van LHBTI+ers in vergelijking met die van de rest van de samenleving.

Foto: Am I real(ly here)? ©Annaleen Louwes 2023

Hoewel er in de afgelopen decennia grote stappen zijn gemaakt wat betreft de emancipatie van deze groep, geven
de statistieken vooralsnog minder reden tot optimisme. In Nederland, van oudsher beschouwd als een van de meest tolerante landen en koploper op het gebied van homorechten, is een beeld ontstaan van de onbezorgde ‘happy queer’. Maar klopt dat beeld wel?

Het zelfmoordcijfer onder jonge LHBTI+ers ligt namelijk nog altijd maar liefst 4,5 keer hoger dan het landelijk gemiddelde en bijna de helft van de LHBTI+jongeren heeft ooit over suïcide nagedacht. Daarbij komt dat eén op de zeven (14%) LHBTI+ers psychische zorg heeft gemeden uit angst voor discriminatie. Het imago van de happy queer komt dus maar beperkt overeen met de werkelijkheid. Discriminatie en uitsluiting zijn voor velen in de community helaas nog steeds een realiteit. De mentale problemen die daar vaak bij komen kijken versterken de gevoelens van schaamte en stigma en leiden niet zelden tot verdere marginalisatie van een toch al kwetsbare groep.

De tentoonstelling heeft deze harde feiten als uitgangspunt en gaat in op mogelijke oorzaken van de problematiek. Want hoe kan het dat mentale kwetsbaarheden nog steeds zo vaak voorkomen onder LHBTI+ers en generationele, sociale en geopolitieke grenzen overstijgen? De werken van Annaleen Louwes, Diana Blok, Dodi Espinosa, Gabrielle Le Roux and Jorik Amit Galama tonen aan dat we het niet over de mentale gezondheid van LHBTI+ers kunnen hebben zonder ook te kijken naar de invloed van kolonialisme, gendergerelateerd geweld en beleidsvorming op het dagelijkse leven van leden van de ‘community’. De bezoeker wordt uitgenodigd tot een intieme kennismaking met een aantal leden van de uitgebreide regenboogfamilie. Middels portretten, audiovisuele werken en installaties worden verhalen verteld van queer migranten en mensen van kleur, gender non-conformisten en transactivisten. Stuk voor stuk narratieven die de eendimensionale representatie van de ‘happy queer’ uitdagen.

Het is de missie van Beautiful Distress om mentale problemen door middel van kunst zichtbaar en bespreekbaar te maken. Naast de tentoonstelling vindt randprogrammering plaats waarin verschillende doelgroepen uit de lhbtqia+ gemeenschap worden uitgenodigd mee te praten over identiteit en mentale gezondheid. Beautiful Distress gelooft dat de dicrepantie tussen de mentale gezondheid van LHBTI+ers en die van de gemiddelde Nederlander aandacht verdient en zet deze urgente boodschap met #iMindTheGap kracht bij.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.