Burgemeester van Goes Margo Mulder | ‘Sommigen zeggen: “Roze Zaterdag, moet dat nou?”’

Zaterdag 17 juni 2023 wordt Roze Zaterdag in Goes gehouden. Burgemeester Margo Mulder (zij/haar) is hier blij mee.  Maar is Goes klaar voor de oudste Pride van Nederland?

Redactie: Ranjith Postma

Ze is net vierenvijftig jaar geworden, komt uit het Hendrik-Ido-Ambacht en is van oorsprong klinisch psycholoog. Vanuit het ziekenhuis kwam ze in de gemeenteraad van Heusden terecht, werd er wethouder en zei haar vak als klinisch psycholoog voorgoed vaarwel.

‘Mensen vragen daar vaak naar,’ vertelt Mulder. ‘“Goh wat een overgang,” zeggen ze. Maar in alles wat doe of ooit gedaan heb, heb ik dezelfde drive: ik wil iets betekenen voor anderen. Of dat nou voor de individuele mens is of voor de veertigduizend inwoners van Goes, het is mij even waardevol. Ik beschouw mezelf niet als politicus, hoewel ik dat in strikte zin wel ben. Er mogen zijn is een van mijn kernwaardes, ongeacht of ik klinisch psycholoog ben, of wethouder of burgemeester, of gewoon Margo.

In 2017 heb ik al eens een Roze Zaterdag meegemaakt in Den Bosch en Oss. Toen was ik wethouder in Heusden en heb ik allerlei side-events bezocht. De dialoog die daar plaatsvond was ontzettend belangrijk, uitspreken waar je soms mee zit, dat expliciet maken. Daar onderdeel van zijn heeft mij nieuwe inzichten gegeven.

Dat dat hier straks in Goes mag plaatsvinden roept nu al wat op. Sommigen zeggen: “Moet dat nou? Is dat niet meer iets voor andere regio’s?” Anderen zijn er heel erg blij mee. Beiden geven mij aanleiding tot gesprek. “Wat bedoel je?” vraag ik. “Waarom voel je dat zo?” Ik heb gesprekken met mensen die ik anders misschien niet gevoerd zou hebben.

Soms schrik ik van wat ze in vertrouwen met mij delen. Omdat ik dan concludeer dat nog niet iedereen zo open durft te zijn over wie diegene is. Dan word ik er weer op gewezen dat wie je bent en daarvoor uitkomen, niet altijd zo logisch is als het voor sommigen klinkt.

De mate waarin mensen laten zien wie ze zijn, verschilt. En dat mag. De één vindt het fijn om in een soort categorie te passen, maar er zijn ook mensen die dat niet prettig vinden. En dat mag óók. En waar de één het leven graag zo heerlijk theatraal mogelijk etaleert, geniet een ander in stilte. Voor mij is het belangrijk dat dat allemaal mag en kan in Goes en zeker op Roze Zaterdag.

Zeeuwen omschrijven zichzelf vaak als “wat bescheidener” of “wat meer ingehouden.” Dat is prima. En tegelijkertijd, je mag ook vieren wie je bent. Iedereen mag zich even welkom voelen in de samenleving die we zijn. Ik ben burgemeester van veertigduizend inwoners, ook van degenen die zich misschien wat minder betrokken voelen bij Goes of wat minder aaibaar zijn. Ik ben van iedereen en iedereen mag zijn plek hebben in deze stad.

Er is een soort dominantie van de meerderheid die doorgaans hetero is en wit. Maar ik vind het belangrijk dat iedereen zich onze gemeenschap thuis voelt. Daarom sta ik voor de emancipatie van wie dan ook. Vroeger voelde ik me betrokken bij de vrouwenemancipatie, nu is dat opgeschoven naar iedereen die minder goed de weg kent in onze maatschappij of er zich minder thuis voelt. Ook dat is voor mij altijd al – en door alles heen – een vaste waarde geweest.

In Goes ben ik de eerste vrouwelijke burgemeester. In Heusden was ik de eerste vrouwelijke wethouder en ik was er de eerste vrouwelijke fractievoorzitter. Hoe dat komt? Ik heb geen idee.

Mijn ouders hadden alleen lagere school. Doordat onze maatschappij in elkaar zit zoals het in elkaar zit heb ik alle kansen kunnen benutten die een sociale samenleving als Nederland biedt. Daardoor kon ik naar het VWO en kon ik studeren.

Niet voor iedereen is het makkelijk zulke stappen te nemen. Je hebt mensen nodig die een voorbeeld zijn, iemand om je heen die je net dat zetje de goede kant op geeft, die vertrouwen in je uitspreekt. Die mensen waren er, dat geluk heb ik gehad.

Bij rolmodellen uit onze regio denk ik aan politicus Jacqueline van den Hil, een Zeeuwse van huis uit. Zij is voorzitter van de adviescommissie Roze Zaterdag Goes, is onderdeel van de LHBTI-community en spreekt zich daar regelmatig over uit als lid van de VVD Tweede Kamerfractie.

En ik denk aan zangeres Patricia Foort, ook een mooi rolmodel die deze dag zal optreden. Op sociale media uit zij zich veel over LHBTI+gerelateerde onderwerpen. Samen met haar vrouw Margot heeft zij model gestaan voor de tentoonstelling Legale Liefde, over twintig jaar huwelijk voor iedereen.

Dit weekend zat ik in de biografie van Janis Joplin te lezen. Een van de eerste vrouwen die haar biseksualiteit openlijk beleed toen het nog verboden was in de Verenigde Staten. Ze viel op mensen. Dan ben je moedig en ben je voor mij een rolmodel.’

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.