Uit de kast, in de Provinciale Staten | Sander Grootemarsink

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd.  Deze keer: Sander Grootemarsink, de nummer 6 van de lijst van Volt in de provincie Overijssel.

U staat op de kieslijst van Volt, waarom deze partij?
In 2020 heb ik me aangesloten bij Volt omdat ik onze optimistische toon zo waardeer. Ja, we staan voor enorme uitdagingen en de nieuwe inrichting van onze energievoorziening, economie en onze ruimte, maar dit biedt heel mooie kansen om Europa, Nederland en Overijssel beter te maken. Volt wil dat op een manier doen waarbij iedereen gelijke kansen heeft en mee kan profiteren van de brede welvaart.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
Sinds mijn middelbare schooltijd ben ik al geïnteresseerd in het politieke debat, dus alleen daarom zou ik al namens Volt in de Staten willen plaatsnemen. Daarnaast ben ik werkzaam voor de Provincie Groningen en maak ik daar van dichtbij mee hoeveel invloed de provincie kan hebben op de grote uitdagingen van nu, zoals het woningtekort, droogte en wateroverlast of een vitaal platteland. Ik denk dat ik een positieve invloed kan hebben op hoe de provincie Overijssel daarmee omgaat door met Volt in de Provinciale Staten te zitten.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
De energietransitie moet sneller in Overijssel
Een nieuwe manier van boeren voor een vitaal platteland en vitale natuur.
Een betaalbare woning voor iedereen.

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Ik vind dat er echt meer snelheid in de energietransitie moet in Overijssel. Zoals het er nu naar uitziet worden de doelen uit de Regionale Energiestrategieën in Overijssel voor 2030 niet gehaald, terwijl ons CO2-budget (de CO2-uitstoot die we nog kunnen doen) om de opwarming met maximaal 2 graden Celsius te beperken al bijna op is. Er moeten snel samen met inwoners zonnepanelen op alle daken worden gelegd en we moeten windparken en zonneparken aanleggen om energie-onafhankelijk te kunnen worden.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
Volt wil pragmatisch te werk gaan om de uitdagingen van onze tijd te lijf te gaan. Vanuit het bestuur heb je daar natuurlijk heel directe invloed op, maar ook vanuit de oppositie zal Volt constructief samenwerken met alle partijen. Als we met Volt een centrumlinkse-coalitie kunnen vormen waarbij we vol inzetten op verduurzaming, burgerparticipatie en een toegankelijke woningmarkt zou ik daar heel blij mee zijn.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Ik vind het vooral belangrijk dat er rolmodellen zijn. Voor mezelf zijn die heel belangrijk geweest om mezelf te accepteren. Daarnaast moet de provincie als werkgever inclusief zijn en aandacht geven aan evenementen als paarse vrijdag of de Dag van Queer en Sport. Statenleden moeten dit ook uitdragen.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
Volt doet voor het eerst mee aan de verkiezingen in Overijssel, dus we hebben in de lokale politiek nog geen invloed gehad.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie in uw provincie?
Ik vind het van groot belang dat er binnen verenigingen, met name sportclubs, meer acceptatie komt voor de regenboog-community. Nog te vaak voelen LHBTI+’ers zich daar onveilig, terwijl iedereen met plezier moet kunnen bewegen. Daarom willen wij bijvoorbeeld heel concreet de financiering vergemakkelijken als een sportclub genderneutrale kleedkamers wil bouwen. Zo werkt Volt aan een inclusief Overijssel!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.