Uit de kast, in de Provinciale Staten | Ewout Klück

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd.  Deze keer: Ewout Klück, de nummer 14 van de lijst van GroenLinks in de provincie Utrecht.

U staat op de kieslijst van GroenLinks provincie Utrecht, waarom deze partij?
Het is de partij waar ik sinds ik stemgerechtigd ben op heb gestemd, omdat ik steeds zie dat er slimme oplossingen worden gekozen om het bestaande systeem bij te draaien zodat het socialer en groener wordt. Daarvoor hoeft vaak niet het hele systeem overhoop gegooid te worden, maar is het van belang om het geld daar te halen waar het verdiend wordt of waar vervuild wordt en het daar te brengen waar het goed doet voor de mensen en de natuur. GroenLinks heeft daar in mijn ogen de beste strategie voor.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
Van jongs af aan weet ik hoe het is om niet altijd overal geld voor te hebben. Pas op de middelbare school werd onze situatie boven modaal. Ik heb daar een sterke drive aan overgehouden dat mensen wel de kans moeten hebben om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Daarvoor is onder andere belangrijk dat ze betaalbaar kunnen wonen. In de provincie kunnen we zorgen dat er woningbouwlocaties worden aangewezen en dat er voldoende middelen zijn om deze plekken te ontwikkelen.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
Voldoende betaalbare woningen, landbouw vergroenen om stikstof terug te dringen, en volwaardig openbaar vervoer.

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Voldoende betaalbare woningen. Om de woningbouw te versnellen willen we een provinciaal Volkshuisvestingsfonds oprichten en gemeenten helpen om voldoende betaalbare woningen te bouwen en om leegstaande bedrijfsgebouwen te transformeren, eventueel als (mede) projectontwikkelaar. Daarmee moeten er binnen tien jaar in elk geval voldoende sociale huurwoning en starters- en studentenwoningen zijn.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
Besturen, dat hebben we de afgelopen periode ook gedaan en daardoor hebben we veel kunnen bereiken. Zo zijn er al ruim voldoende plekken aangewezen voor nieuwbouw, welke vrijwel allemaal binnen de bestaande bebouwing zitten. De gewenste coalitie is het liefst zo progressief mogelijk, waarop we de grootste kans hebben als GroenLinks weer de grootste wordt. Dan kunnen we namelijk sturing geven in de onderhandelingen.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Als openlijk biseksuele/panseksuele man weet ik hoe het is om anders te zijn, juist daarom gun ik mensen die net niet in de maatschappij passen een maatschappij die ook hen voldoende ondersteuning biedt. Dat geeft zowel extra aandacht voor LHBTI’ers als voor andere minderheden.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
In 2018 heeft de provincie zich mede dankzij GroenLinks aangesloten als regenboogprovincie en zet zich sindsdien extra in om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI’ers en andere kwetsbare groepen te bevorderen.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie in uw provincie?
In sommige kringen lijkt de emancipatie voltooid, maar dat is schijn omdat veel problemen buiten het zicht van veel individuen zijn. We moeten zorgen dat iedereen dezelfde kansen heeft zodat er minder noodzaak is om van de zwaksten een zondebok te maken. Tegelijkertijd moeten we de fysieke en sociale veiligheid borgen door te beschermen en op te treden als men buiten de grenzen van het acceptabele komt.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.