Uit de kast, in de Provinciale Staten | Renate Mols

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd. Deze keer: Renate Mols, ze staat op de lijst van Partij voor de Dieren in de provincie Zuid-Holland.

U staat op de kieslijst van de Partij voor de Dieren, waarom deze partij?
De Partij voor de Dieren is wat mij betreft de partij die het dichtst komt bij mijn mening over het milieu, het klimaat en de omgang met dieren. Andere partijen lijken te denken dat het allemaal wel goed komt met ons, of lijken geen zin te hebben om de moeilijke keuzes te maken die nodig zijn om enorm veel leed en schade aan de planeet, dieren en onszelf te voorkomen. Je zou bijna gaan denken dat andere partijen niet geloven in de wetenschappelijke modellen die duidelijk weergeven wat de natuur en onszelf te wachten staat. Of in de onderzoeken over de beleving van dieren. De Partij voor de Dieren wil alles op alles zetten om verdere crises te voorkomen zodat we allemaal een zo gezond en gelukkig mogelijke toekomst hebben. Ik vind dat het investeren waard.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
In de provinciale staten wordt heel veel geregeld voor natuurversterking, een lokale en circulaire economie, schone bedrijvigheid en de inrichting van onze leefomgeving. Dat zijn allemaal thema’s die mij altijd al raken en waar ik me ook door mijn achtergrond in milieu en chemie graag mee bezig houd.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
De drie hot topics in Zuid-Holland zijn momenteel:
1. de stikstofdiscussie rondom de veeindustrie
2. de complexe problemen over grond- en drinkwaterbeheer
3. vervuiling en hinder in het gebied door een aantal grote bedrijven zoals Chemoers, Schiphol en natuurlijk de Rotterdamse haven
(En net als overal het ruimtegebrek, de woningnood en de energietransitie)

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Een circulaire economie. Wat mij betreft heeft alles daarmee te maken. Circulair betekent geen vervuiling en emissies, veel minder energieverbruik, fors consuminderen en focussen op andere waardevolle dingen zoals gemeenschap, cultuur en goed met elkaar en dieren om gaan.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
In dit geval zeker besturen. Een niet groen bestuur zou desastreus zijn voor het halen van alle natuurdoelen gezien de polarisatie rondom de huidige stikstofdiscussie. We kunnen niet langer wachten om in de lead te staan om de biodiversiteitscrisis te voorkomen. Hopelijk hebben genoeg mensen dit door en zien ze ook hoe belangrijk deze overheden zijn! Op naar een groen bestuur en een gezonde leefomgeving!

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Momenteel ben ik fractieondersteuner voor de PvdD in Gouda. We hebben op dit vlak gelukkig veel diversiteit in onze lokale fractie en pleiten vaak voor inclusiviteit in de brede zin. Er zijn ook andere lokale fracties in Gouda met mensen die openlijk deel uitmaken van de LHBTI+ community. Dat is erg fijn omdat we zien dat deze partijen vaker acceptatie en inclusie op dit vlak aankaarten. Het zou fijn zijn als fracties waar geen openlijk bekende LHBTI+ers in zitten dit ook vaker proactief zouden aankaarten. Ik vind het leuk om te proberen ze af en toe te prikkelen om eens na te denken over heteronormatieve stereotypische genderrollen door zonder mijn benen te scheren een leuk jurkje aan te trekken. Je krijgt dan soms fronsende gezichten. Ik hoop dat ze dan toch later even extra nadenken vanwaar ze op deze manier reageren.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
Wat betreft eerdere inzet van de PvdD Zuid-Holland weet ik dat niet zo goed omdat ik nu voor het eerst kandidaat ben. Ik weet meer over wat onze Goudse fractie heeft gedaan. De volgende tekst staat op onze lokale fractie website:
Onze motie ‘leven in verscheidenheid’ is in de Goudse Raad unaniem aangenomen.
Deze was in reactie op de Nashville verklaring en het is daarom best bijzonder dat er zo breed werd gesteund. De motie was onder andere bedoeld om een hart onder de riem te steken van al die groepen zoals LHBTI’ers, die -voor de zoveelste keer- te horen krijgen dat zij niet mogen leven zoals hun hart dat ingeeft.
Maar met een motie ben je er niet, wij zetten ons natuurlijk elke dag in voor hun rechten. Zo bespreken we binnenkort met het Driestar College of hun leerlingen wel zichzelf kunnen zijn. Omdat je jezelf juist op school ook volledig moet kunnen ontplooien.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie in uw provincie?
Het provinciebestuur is naar mijn weten weinig divers wat betreft LHBTI+. Dat is erg jammer. Er is nog veel te vaak discriminatie op straat en soms ook geweld. Het is echt verschrikkelijk om deze verhalen te horen. Als ik zelf in het openbaar samen ben met iemand die niet presenteert as cis man vind ik het ook soms best spannend om romantische affectie te tonen en let ik wel op waar ik dat wel of niet doe. Het voelt niet altijd even veilig en dat is diep triest.

Overige relevante LHBTI+ punten
Ik val op mensen van allerlei genders en merk vaak dat mensen, soms ook als ze zelf LHBTI+er zijn, dat heel complex kunnen vinden of moeilijk snappen. Ik hoor dan soms opmerkingen zoals ‘oh maar dat is gemakkelijk, dan kun je toch “gewoon” een man daten?’ en ‘oh, dus vind je dan iedereen aantrekkelijk?’ of ik krijg ongepaste persoonlijke vragen over voorkeuren in bed die ik echt niet zomaar even als onderdeel van een koffietafelgesprekje ga bespreken. Ik hoop door op (respectvolle) vragen in te gaan meer begrip te kweken voor het idee dat veel mensen niet alleen vallen voor een enkel gender.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.