Uit de kast, in de Provinciale Staten | Mirko Gerrits

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd. Deze keer: Mirko Gerrits, staat op plek 2 van Code Oranje in de provincie Noord-Holland.

U staat op de kieslijst van Code Oranje waarom deze partij?
Nadat ik me lange tijd ondanks mijn politieke interesse niet thuis heb gevoeld bij een aantal van de wat grotere gevestigde partijen, ben ik per ongeluk in contact gekomen met de voorzitter en oprichter van Code Oranje Bert Blase. Ik raakte geïnteresseerd in zijn ideeën over het actualiseren van onze democratie gecombineerd met een sociale maar pragmatische politieke houding, in het kort Co-Democratie! Omdat ik dit gedachtengoed voor zover het is uitgewerkt mooi vind en ik juist ook kansen zie in het verder uitwerken van dit gedachtengoed voelde ik me gelijk aangetrokken tot de partij. Tegelijkertijd was ik enthousiast over de vriendelijke houding en de prettige sfeer binnen de partij -iets dat ik niet eerder heb meegemaakt in de politiek.-

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
Ik heb veel ideeën over het verbeteren van onze provincie, waarvan de meeste op bestuurlijk, democratisch en communicatief vlak, omdat ik geloof dat een beter systeem zich automatisch doorvertaalt in politiek beleid waarin meer inwoners zich zullen vinden.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
De stikstofdiscussie
Het OV
Duurzaamheid

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Het verbeteren van de bestuurscultuur. Want dat gaat verder dan de onderlinge samenwerking binnen de provincie/Provinciale Staten en gaat voornamelijk over een stuk verantwoording naar je inwoners, transparantie, duidelijke communicatie, het durven toevertrouwen van invloed, inwoners aan de voorkant meenemen et cetera.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
Als gekozen volksvertegenwoordiger is het in mijn ogen een verantwoordelijkheid om altijd op zoek te gaan naar meerderheden per thema of onderwerp, ongeacht welke partijen of kandidaten onderdeel zijn van deze meerderheid. Ik heb dan ook geen voorkeur qua coalitie en zowel de rol van oppositielid als coalitielid zal ik zo goed mogelijk proberen te vervullen.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Dankzij de strijd van de generatie voor mij heb ik gelukkig volledig mogen opgroeien in een wereld waarin ik mezelf mag zijn, daar ben ik heel erg dankbaar voor. Ik zal er dan ook alles aan doen om dat te behouden en waar ik kan dat ook mogelijk te maken voor anderen. Ik ben politiek dan ook vooral scherp op de dingen waarvan ik zie dat het weerstand oproept en ben constant aan het nadenken over hoe je daar dan wat mee zou kunnen, zonder dat het ten koste gaat van onze vrijheden.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
Als nieuwe partij hebben we dit verschil helaas nog niet kunnen maken, maar we hopen in ieder geval dat omdat een vijfde van onze kandidaten onder de regenboog community valt we in ieder geval weer een klein stukje bijdragen aan de normalisatie.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie in uw provincie?
Ten eerste moet de zorg voor Transgender personen flink worden verbeterd, de wachtlijsten zijn momenteel heel erg lang, met een hoog aantal suïcides als gevolg en dat is onacceptabel. Een budget voor extra training voor huisartsen zodat deze -in ieder geval een deel van- de diagnose kunnen stellen, zou de wachtlijstkorter maken, maar er ligt hier ook een rol voor de landelijke overheid, waar we als provincie in ieder geval voor kunnen lobbyen. Ook vind ik dat we meer kunnen doen om eenzaamheid onder LHBT+ ouderen te voorkomen, dit kan door extra budget vrij te maken om bestaande initiatieven mee te versterken. Tot slot denk ik dat ook een wijziging in de PR van LHBTI+ Nederland en dus ook Noord-Holland belangrijk is om intolerantie tegen te gaan, maar in hoeverre je daar vanuit de provincie iets mee kan is de vraag. Mijn voorstel zou in ieder geval zijn om massaal de oorspronkelijke regenboogvlag van Gilbert Baker op te gaan hangen en vanaf nu anders te refereren naar de gemeenschap dan het gebruik van de letters “LHBTI+”, want de betekenissen van de letters zijn radicaal anders en door wat te doen voor de eerste vier letters sneeuwt de aandacht voor bijvoorbeeld de categorie intersekse weer onder in het politieke landschap, ‘want er is tenslotte al voldoende LHBTI+ beleid’ en dat is zonde! Natuurlijk is een apolitiek verzamelwoord wel handig, maar dan ben ik zelf erg fan van “de regenboog gemeenschap”.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.