Twelfth Night | Theater Aluin

Een Shakespeare-stuk met een naam die nergens op slaat: Driekoningenavond. De twaalfde dag na Kerst. De inhoud is grappig, dubbelzinnig en ietwat verwarrend. De ondertitel geeft het al aan: Or What You Will.

Het draait eigenlijk om een identieke tienertweeling, Viola en Sebastiaan, die schipbreuk lijden aan de kust van Illyrie. En die daar onafhankelijk van elkaar aanspoelen. Viola vermomt zich als man: Cesario. Er volgen heel wat verwikkelingen op liefdesgebied met Hertog Orsino en Gravin Olivia. Helemaal nadat haar broer opduikt…

Theater Aluin maakte er een Queer Comedy van, door in de eerste plaats alleen Viola als Cesario de woordkunstenaar op te voeren, die tracht met haar minnepraatjes de hoofden van beide adellijke personen op hol te brengen. Daarnaast werden door mannen vrouwen gespeeld en andersom.

Het was een lust om te zien en te horen, er werd geweldig gespeeld en gezongen, en het spel der geslachten was precies dat: queer! Met uiteindelijk de duidelijke boodschap, met vaart en verve gebracht: hou van wie je houden wil. Geef je liefde aan de mensen van wie je houdt. Niet belerend, maar verrukkelijk bijna kluchtig verpakt. Met Shakespeare kun je ook deze kant(en) op.

*

Twelfth Night
Theater Aluin
Kantine Walhalla, Rotterdam
12 februari 2023

*

René Roza (Goes, 1953) heeft na zijn opleidingen leerkracht basisonderwijs en theatermaker deze vakgebieden vaak gecombineerd. Momenteel is hij fulltime actief en passief met theater bezig. Daarnaast houdt René van koken en maakt hij zijn gerechten graag met gasten soldaat. 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.