Uit de kast, in de Provinciale Staten | Jeroen van Dijken

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook bij deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd. Deze keer: Jeroen van Dijken nummer 7 op de lijst van VVD in de provincie Zuid-Holland.

U staat op de kieslijst van de VVD, waarom deze partij?
De VVD is de enige partij die iedereen de vrijheid geeft om eigen ambities waar te maken. Daarbij heeft de VVD het vertrouwen dat iedereen het beste wil en we geven daarin ook verantwoordelijkheid. Andere partijen durven dat niet en willen vooral voor een ander beslissen wat zij moeten, mogen en kunnen.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
Sinds juni 2021 ben ik Statenlid in Zuid-Holland. In achttien maanden heb ik als woordvoerder mobiliteit piketpalen geslagen voor de toekomst, maar het werk is nog niet af. Naar mijn gevoel ben ik pas net begonnen.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
Zuid-Holland is een heerlijk provincie om in te wonen. Zelf woon ik heel fijn op loopafstand van de duinen en het strand. Tegelijkertijd merk ook ik dat de leefbaarheid, natuur en ruimte om te ondernemen onder druk zijn komen te staan. We staan voor grote uitdagingen met de stikstofcrisis, de energietransitie en het vastlopende verkeer.

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
De bereikbaarheid van dorpen en steden kan verbeterd worden met nieuwe vormen van vervoer, zoals drones en door auto en openbaar vervoer slimmer op elkaar aan te sluiten .
Ondernemerschap heb ik hoog in het vaandel staan. Keihard werken, risico nemen en er vol voor gaan. Voor al deze ondernemers creëert de provincie wat mij betreft de beste omstandigheden. Lage belastingen, simpele en snelle vergunningen en goede bedrijfsterreinen.
De provincie speelt een cruciale rol als het gaat om natuur en natuurbehoud. Ik wil samen met ondernemers en bewoners werken aan het opnieuw in balans brengen van groen, wonen en werken.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
Mijn overtuiging is dat wij samen veel kunnen bereiken als we allemaal hetzelfde doel nastreven. Iedereen die verantwoordelijkheid wil nemen en die wil werken aan vertrouwen zie ik als partner. Dus als ik met partijen en politici die dit ook vinden goede afspraken kan maken, dan vorm ik graag een coalitie. Daarin bereik je meer dan in de oppositie.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
In mijn politieke werk speelt het geen directe rol. Tegelijkertijd staat het dicht bij mij en vind ik het dus juist ook mijn rol en taak om de zichtbaarheid en rechten van LHBTI+ te blijven benadrukken.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
Zuid-Holland is sinds 2018 een Regenboogprovincie. De provincie wil op die manier graag uitdragen dat zij zich sterk maakt voor de rechten van LHBTI’ers. De VVD heeft het initiatief genomen om de eerste regenbooglezing te organiseren in het provinciehuis. Doel is zichtbaarheid bevorderen en daarmee het versterken van de positie en rechten van LHBTI+.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie in uw provincie?
Nederland heeft altijd vooropgelopen bij het geven van gelijke rechten aan LHBTI+. Dat is iets om trots op te zijn. We willen de positie van LHBTI’ers in Nederland verder versterken. Hun rechten mogen niet worden teruggedraaid of aangetast. De provincie stimuleert gelijke rechten door er openlijk aandacht voor te vragen via het laten wapperen van de regenboogvlag, haar rol als Regenboogprovincie en door gemeenten te stimuleren die rol op te pakken. De Provincie draagt als werkgever en opdrachtgever uit dat zij inclusiviteit serieus oppakt en bevordert.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.