Uit de kast, in de Provinciale Staten | Wesley Pechler

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook bij deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd. Deze keer: Wesley Pechler nummer 15 op de lijst van Partij voor de Dieren in de provincie Groningen.

U staat op de kieslijst van de Partij voor de Dieren. Waarom deze partij?
In 2009 werd ik op mijn 16e lid van de Partij voor de Dieren. Omdat de 600 miljoen dieren die elk jaar in Nederland worden geslacht na een afschuwelijk leven in de vee-industrie beter verdienen. Omdat de doorgefokte honden van broodfokkers beter verdienen. Omdat de zeeën overbevist zijn en onze natuur verstikt gaat onder een deken van mest en stikstof.
De afgelopen veertien jaar is de PvdD uitgegroeid tot een brede partij met een ambitieus verkiezingsprogramma: we gaan voor dierenrechten, natuurherstel, meer groen, klimaatrechtvaardigheid, eerlijk loon voor eerlijk werk, en een inclusieve samenleving. Niet meer de macht van het geld die alles bepaalt, niet langer de multinationals en het kapitalisme op de eerste plaats. Een leefbare Aarde voor ál haar inwoners is bij ons de absolute topprioriteit.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
Ik sta op plek vijftien van de kieslijst, en alhoewel ik zeker weet dat we deze verkiezingen een mooie zetelwinst gaan verzilveren, gok ik niet dat we vijftien zetels krijgen. 😉 Ik maak me dus ook geen illusies dat ik deze periode in de Provinciale Staten kom. Maar dat is prima: als fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Groningen heb ik het al behoorlijk druk! Wel heb ik er ontzettend veel zin in om deze campagne mijn steentje bij te dragen met interviews, debatten, flyeren, verkiezingsposters plakken en actievoeren.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
De gas- en zoutwinning, die voor meer dan honderdduizend van onze inwoners leidt tot onvoorstelbare schade. Niet alleen aan hun huizen, maar ook aan hun ziel. De stress, de onzekerheid, de onophoudelijke teleurstelling in de instanties. De overheid heeft zich de afgelopen decennia niet bepaald achter de Groningers geschaard, en onze mooie provincie veel te veel gezien als wingewest. Dat moet anders. Niet alleen voor de gezondheid van onze inwoners, maar ook voor de gezondheid van ons milieu en het klimaat.
Daarnaast hebben we een sterk provinciebestuur nodig dat met behulp van het Rijk Groningen van veel beter openbaar vervoer voorziet. Buslijnen die ook ‘s avonds en ‘s weekends weer in kleine dorpen rijden. Een Lelylijn die Groningen via Drachten veel sneller verbindt met de Randstad. Een Nedersaksenlijn, zodat de inwoners van Stadskanaal en Ter Apel eindelijk een treinverbinding krijgen met de Stad en Emmen.
En als derde natuurlijk de toekomst van ons landelijk gebied. Het kabinet wil van de stikstofcrisis een soort volksverhuizing maken: megastallen uit Brabant halen en in Groningen neerzetten. Vernietiging van ons open landschap, onze relatief schone lucht en onze volksgezondheid. Willen we de stikstofcrisis, het mestoverschot, de klimaatcrisis en dierenleed écht oplossen? Dan hebben we niet dit soort lapmiddeltjes nodig, maar bestuurders die durven te gaan voor de enige echte oplossing: een forse inkrimping van de veestapel.

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
De eiwittransitie: de transitie waarbij mensen meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten gaan eten. Minder zuivel, eieren, vlees en vis. Ook aan de productiekant is hierbij een omslag nodig: minder vee en minder biljartlakens van Engels raaigras en meer eetbare gewassen en peulvruchten. Goed voor de bodem, het grondgebruik, de waterkwaliteit, luchtkwaliteit, dierenwelzijn, de gezondheid en het klimaat.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
De Partij voor de Dieren zit weliswaar momenteel voor het eerst in vier gemeenteraden in Nederland in de coalitie, maar dat betekent niet dat een gedeputeerde leveren nu ons hoogst haalbare doel is bij deze provinciale statenverkiezingen. Ook vanuit de oppositie krijgen we mooie dingen voor elkaar! Maar als progressieve en sociale partijen de jacht in onze provincie willen afschaffen, de veestapel fors willen inkrimpen en de rode loper willen uitrollen voor de wolf, dan is dat zeker een verkenning waard.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Als Indo en als queer en neurodivers (depressie + ADHD) persoon weet ik op verschillende manieren hoe het is om tot een minderheid te behoren. Een vreselijk woord eigenlijk. Onze wereld is de afgelopen millennia ingericht op basis van de noden en wensen van hoogopgeleide, rijke, witte, cisgender, hetero mannen. En de erfenissen daarvan zijn groot: classicisme, racisme, homofobie, transfobie, misogynie, neokolonialisme. Die structuren worden momenteel langzaam ontmanteld, maar dat gaat niet vanzelf. Daar zijn activisten voor nodig, en politici die niet op hun luie reet blijven zitten. Die politiek probeer ik samen met mijn partijgenoten te bedrijven, door bij stukken en beleid steeds actief na te denken: voor wie (en door wie) is dit geschreven? Is rekening gehouden met de grote diversiteit aan onze inwoners? Hoe kunnen we mensen beter betrekken en potentiële tunnelvisie vermijden?

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in jouw provincie?
In de Groningse gemeenteraad heb ik er de afgelopen jaren samen met andere raadsleden voor gezorgd dat transgender ambtenaren van de gemeente voortaan recht hebben op transitieverlof, dat wijziging van de geslachtsregistratie voor trans personen gratis wordt, en dat de trans pride vlag wordt gehesen op de Martinitoren op de International Trans Day of Visibility. Ook komt er een nieuwe LHBTQIA+ monitor om te kijken hoe het gesteld is met de acceptatie en veiligheid van de queer gemeenschap in Stad.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBTI+ emancipatie in uw provincie?
Er zit een wereld van verschil in de acceptatie van de Regenbooggemeenschap in Stad en sommige delen van de provincie. Zoals Oldambt, waar ik tot mijn 18e heb gewoond. Veilig en trots jezelf kunnen zijn is nog niet overal vanzelfsprekend, en dat zou het wel moeten zijn. Werk aan de winkel dus! Daarom ben ik ook des te blijer en trots dat we deze verkiezingen ingaan met een kei van een lijsttrekker die zelf ook tot de LHBTI+ gemeenschap behoort.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.