Ronald | Nederlandse steun voor rechtszaak tegen Hongarije

De Europese Commissie heeft besloten om Hongarije voor de hoogste Europese rechter te dagen. Dit vanwege de anti-LHBTI+ wetgeving die in dat land van kracht is. De LGBTI+ Intergroup van het Europese Parlement roept individuele lidstaten op om deze rechtszaak te steunen. Samen met België en Luxemburg is Nederland een van de eerste landen die aan die oproep gehoor geeft. 

Tekst: Ronald Mol, redacteur politiek

De wetgeving die in Hongarije van kracht is, beperkt de vrijheid van de lokale LHBTI+ gemeenschap in ernstige mate. De wetgeving heeft namelijk veel weg van de anti-LHBTI+ propagandawetten die in Rusland van kracht zijn. Boeken en films met een homoseksueel personage of reclames waarin homo’s of transgenders worden getoond zijn in Hongarije bijvoorbeeld verboden.

De aanklacht die de Europese Commissie tegen Hongarije heeft ingediend, is dan ook niet mals. Het land wordt aangeklaagd voor het overtreden van artikel 2 van het Verdrag betreffende de Europese Unie. In dat artikel zijn de fundamentele waarden van de Europese Unie beschreven. Daaronder vallen volgens het verdrag de ‘eerbied voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten, waaronder de rechten van personen die tot minderheden behoren.’

De aanklacht volgt op breed geuite verontwaardiging door regeringsleiders. Die verontwaardiging werd kenbaar gemaakt in een brief die door leiders van 17 EU-lidstaten werd ondertekend. Ook de president van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, noemde de wetgeving al ‘een schande’. Bij die gelegenheid beloofde Von der Leyen dan ook dat ze de wetgeving zou aanvechten.

Het is overigens niet de eerste keer dat Hongarije vanwege dit onderwerp voor de Europese rechter komt te staan. In een zaak die door Hongarije zelf tegen de Europese Commissie was aangespannen, oordeelde het Europese Hof dat de Commissie de subsidiekraan mag dichtdraaien als een land zich niet aan de principes van een rechtstaat houdt. Dit vonnis heeft er echter niet voor gezorgd dat de Hongaarse regering de koers daarna heeft aangepast.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.