Uit de kast, in de Provinciale Staten | Tim Griemelijkhuijsen

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook bij deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd. Deze keer: Tim Griemelijkhuijsen nummer 5 op de lijst van Partij voor de Dieren in de provincie Gelderland.

U staat op de kieslijst van Partij voor de Dieren, waarom deze partij?

Deze verkiezingen sta ik op de kieslijst van Partij voor de Dieren in Gelderland. Het is voor mij een partij die denkt aan de toekomst van de wereld en verder kijkt dan de lijnen van onze provincie. We zullen met z’n allen radicaal moeten veranderen om deze wereld meer leefbaar te houden en deze partij durft verder te kijken dan de kiesperiode van vier jaar.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?

De provincie heeft een grote taak in Nederland als het gaat om het oplossen van klimaatproblemen, denk bijvoorbeeld aan de stikstofproblematiek. Iedere provincie heeft z’n taak hierin en juist Gelderland is hierin zeer divers. Ondanks deze grote diversiteit denk ik dat we elkaar harder dan ooit nodig hebben en moeten samenwerken om grote problemen op te lossen.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?

De klimaat- en biodiversiteitscrisis
De wolf
Het woningtekort

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?

De klimaat- en biodiversiteitscrisis, omdat we niet de tijd hebben om dit nog langer voor ons uit te schuiven. Hiermee samen hangt de stikstofcrisis, het herstellen van natuur, het toekomstbestendig maken van onze provincie tegen de gevolgen van klimaatverandering en het als provincie zoveel mogelijk proberen te beperken van de opwarming van de aarde. Deze crisis sijpelt door in alle besluiten, in de toekomst alleen maar meer, en bij alle besluiten zou dan ook gewogen moeten worden of dit een duurzaam besluit is.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?

Wij zijn altijd bereid om te praten met andere groene, progressieve partijen, maar houden ook vast aan onze idealen. Het is niet ons doel op zich om in een coalitie te komen, omdat je vanuit de oppositie ook veel van je idealen kunt verwezenlijken en andere partijen kunt aanjagen. Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen zijn we als partij voor het eerst in de coalitie gaan zitten, bijvoorbeeld in Arnhem, maar leveren daarbij niet in aan onze doelen.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?

Het is belangrijk dat er rolmodellen zijn binnen de stad die deel uitmaken van de LHBTI-gemeenschap. Ik heb zelf een vriend, ben aseksueel en draag met trots de regenboogvlag. Graag wil ik aan eenieder in de provincie die worstelt met de eigen identiteit laten blijken dat je trots mag zijn op wie je bent. Omdat ik zelf tot de gemeenschap behoor is het in ingewikkelde politieke kwesties gemakkelijker voor te stellen hoe een minderheidsgroep iets kan ervaren en wat er nodig moet zijn om problemen op te lossen. Dit mededogen en respect zijn belangrijke maatstaven binnen onze samenleving.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?

Samen met een aantal andere partijen hebben we een inclusie-werkgroep gevormd waarmee we onder aandere tot aangenomen voorstellen zijn gekomen die bijdragen aan de algemene acceptatie van de regenboog-community. Een voorbeeld is dat tijdens de introductie van de nieuwe Statenperiode aan de Statenleden een workshop wordt aangeboden, gericht op het herkennen van onbedoelde en onbewuste vooroordelen, maar ook dat er een inclusieparagraaf is opgenomen in de begroting van de provincie.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBTI+ emancipatie in uw provincie?

Gelderland is een provincie waar al het een en ander gebeurt op het gebied van LHBTI+ emancipatie, maar ook een provincie waar nog veel non-acceptatie is en waar een deel van de inwoners zich niet veilig voelt. Er is ongewenst gedrag tegen transgenders, interseksen en non-binairen en relatief veel aseksuelen ervaren non-acceptatie. Op plekken zoals sportverenigingen kunnen transgenders en interseksen niet zichzelf zijn en dat vraagt een proactieve houding van de verenigingen voor bijvoorbeeld gendervrije toiletten. Ook het geloof speelt, zeker in meer christelijke dorpen, een grote rol. De provincie heeft hierin een stimulerende rol en zou in de eigen organisatie het goede voorbeeld moeten geven voor een inclusieve organisatie, maar moet het ook bespreekbaar durven te maken dat er grote verschillen zijn in de provincie, om daarmee een start te maken in verdere acceptatie.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.