Jacky | Transgenderwet en Brianna Ghey

Op de foto staat Jacky, een trans-vrouw. Het is een ronde zwart-wit foto in een regenboogkleurig kader met haar naam ernaast.

U hebt het ongetwijfeld meegekregen, het gekrakeel over de aanpassingen van de huidige transgenderwet. Ik heb daar al heel wat tekstjes over geschreven. Deze maand gaat de Tweede Kamer daarover opnieuw in debat.

Het blijkt politiek een hete aardappel, het aanpassen van de huidige transgenderwet. Misschien een té hete aardappel om door te slikken voor politici. Er is immers nogal wat publiekelijk gemor over de transgenderwet. Het stemmerscollectief van álle politieke partijen roert zich heftig. En over één puntje in die voorgestelde aanpassingen is kennelijk erg veel bezorgdheid, en ook ik krijg van allerlei mensen de vraag: “Dat kan toch niet dat kinderen van zestien jaar en jonger straks zomaar van geslacht mogen veranderen? Wat vind jij daar nou van?”

Wat ik daarvan vind?

Een aantal dagen geleden is de zestienjarige Engelse trans vrouw Brianna Ghey vermoord in een park. Ik berichtte daar al over. Haar naam Brianna wordt door Britse journalisten in persberichten niet gebruikt, men schrijft over een “vermoorde jongen die een meisje wilde zijn”, en gebruikt als aanhef haar deadname, de haar toegewezen geboortenaam.

Waarom doen die journalisten dat?

Naar ik aanneem omdat haar deadname, haar geboortenaam dus, ongetwijfeld nog geregistreerd staat in haar gegevens. Immers, in Engeland kunnen kinderen onder, én boven de zestien jaar alleen hun geboorteakte wijzigen via de juridische weg. Via de rechter dus, en dat is een jarenlange en zeer kostbare procedure. Mag ik opmerken dat ik het godsgeklaagd vind dat na de moord op een prachtig meisje dit er nog eens bovenop komt?

Terug naar Nederland.

Hoe zat het ook al weer met Nederlandse trans en genderdiverse kinderen onder, én boven de zestien jaar die hun naam en geslacht willen veranderen op hun geboorteakte?

Als trans en genderdiverse kinderen vanaf zestien jaar een medisch-fysiek transitietraject ondergaan is het wijzigen van hun gegevens in de BRP inbegrepen. Voor trans en genderdiverse kinderen die om allerlei redenen géén psychologisch en/of transitie-traject wensen of kunnen ondergaan, is de huidige wetgeving dezelfde als in Engeland.

Als de aangepaste transgenderwet wordt goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, dan kunnen trans en genderdiverse kinderen vanaf zestien jaar straks, zonder het ondergaan van een jarenlange psychologische en medische transitie, naar het gemeentehuis om hun geboorteakte te laten aanpassen.

Trans en genderdiverse kinderen onder de zestien jaar moeten ook na goedkeuring van de nieuwe transgenderwet nog steeds naar de rechter als ze een nieuwe naam en gegevens juridisch willen vastleggen.

Zal Brianna Ghey begraven worden met haar voornaam Brianna op haar grafsteen?

Waarschijnlijk wel, daar zullen haar ouders ongetwijfeld voor zorgen.

In de officiële overlijdensakte en burgerlijke registratie zal echter haar deadname staan. Juridisch was Brianna immers nog “een jongen”, en zo werd ze door talloze haatberichten op multimedia ook genoemd. Misschien was dat de reden waarom ze werd vermoord.

U begrijpt waarom ik het van groot belang vind dat elk kind het juridische recht krijgt om de geboorteakte te kunnen wijzigen.

*

Jacky van Tongeren is een vrouw met een transseksueel verleden. Ze speelt flamencogitaar, schrijft muziek en zet zich in voor de zichtbaarheid en validatie van trans en genderdiverse mensen. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.