Grondwet, Pim Lammers en COC

Afgelopen vrijdag is de Grondwetswijziging ondertekend in aanwezigheid van iedereen en alle organisaties die daarmee te maken hebben gehad. Vanaf nu worden ‘handicap’ en ‘seksuele gerichtheid’ expliciet vermeld in artikel 1 van de Grondwet. Een mooie overwinning. Ook het COC was erbij aanwezig. Deze organisatie heeft decennialang gepleit voor opname van seksuele gerichtheid in de Grondwet. “Een mooi en gelukkig moment,” aldus Astrid Oosenbrug, voorzitter van COC Nederland, “fijn om deze historische overwinning voor de regenbooggemeenschap en mensen met een handicap zo te vieren.” En: “We zien dit als een belofte van de regering om de komende jaren nog meer werk te maken van de aanpak van discriminatie van LHBTI+ personen en mensen met een handicap.”In een eerder bericht meldde zij dat de wijziging een “opdracht is voor de politiek van vandaag om discriminerend geweld, pesten op school en andere vormen van discriminatie aan te pakken.”Ongeveer op hetzelfde moment werd bekroond en gelauwerd auteur Pim Lammers, een vooraanstaand lid van de LHBTI+gemeenschap, en medeauteur van COC’s Paarse Vrijdag Lespakketten – door Reactionair en een kortzichtig Volendams artiest volledig onterecht beticht van pedofilie in een van zijn (voor volwassenen bedoelde) geschriften. En vervolgens blaatte zo’n beetje geheel kortzichtig Nederland – inclusief de rechts-populistische politieke partijen – de voormalig palingrookster na, werd Lammers met de dood bedreigd, en moest hij zich terugtrekken als kandidaat voor het Kinderboekenweekgedicht. En het COC zweeg in alle toonaarden. Toen ik navraag deed bij het COC, bleek dat de organisatie bang was dat hun Young & Out-campagne ook meegesleurd zou worden in de discussie over de positie van Lammers, dat de organisatie bang was dat COC-medewerkers ook bedreigd zouden worden en vroeg zij zich af of zij hun jongeren wel zou helpen door prominent op de affaire te reageren. Angst is een slechte raadgever. Ik mag toch aannemen dat een organisatie als het COC dat inmiddels wel weet. En met de ondertekening van de Grondwetswijziging – en ik herhaal nogmaals Oosenbrug: ‘een opdracht om discriminerend geweld aan te pakken’- vraag ik mij af wat de handtekening van het COC onder de Grondwetswijziging nu precies waard is. Sterker nog, met zwijgen over de affaire worden de verkeerde aannames over Lammers alleen maar versterkt. “Als het COC al zwijgt, dan zal er wel iets van waar zijn. Waar rook is, is vuur.” Woorden van die strekking kwamen op (mijn) sociale media voorbij. Het COC moet bij uitstek duidelijk maken waar zij voor staat en moet direct elke doodsbedreiging van een van de leden van de regenbooggemeenschap ferm veroordelen. En als de goegemeente alles op een hoop gooit (homoseksualiteit en pedofilie, pedofilie en pedoseksualiteit, fictie .en non-fictie, gedicht en politiek pamflet et cetera), dan moet het COC niet schuldbewust en bevend van angst in een hoekje kruipen, maar dan zal zij – juist voor de jeugd en voor de toekomst van de regenbooggemeenschap – de verschillen moeten blijven uitleggen. Met het oor laten hangen naar een goegemeente die in de brij van termen en verkeerde aannames dreigt te verdrinken, met alle gevolgen van dien, daar hebben wij de strijd in de jaren zeventig, tachtig en negentig ook niet mee gewonnen, en daar zullen wij de strijd in de toekomst zeker niet mee winnen. Laat het duidelijk zijn: Lammers is geen pedofiel of pedoseksueel, en pedofilie en pedoseksualiteit hebben helemaal niets met homoseksualiteit te maken. Lammers’ geschriften zijn fictie, en het volledig uit zijn verband gerukte voorbeeld waar iedereen over viel, en waarover ik reeds in een eerder artikel heb geschreven, had niets met het Kinderboekenweekgedicht te maken. Doodsbedreigingen zijn onverteerbaar. Auteurs, dichters, uitgevers en organisaties uit het boekenvak hebben dat heel goed begrepen en steunden de auteur met een paginagrote advertentie in diverse kranten.

Van het COC kwam niets. Een Grondwetswijziging ondertekenen om LHBTI+geweld tegen te gaan en vervolgens bij het eerste het beste geval van doodsbedreiging je mond houden? Het is het COC onwaardig.

*

Rick van der Made (Breda, 1968) is hoofdredacteur van Gaykrant. Hij is ook dichter en columnist. Rick woont met zijn huisgenote Pascale en hun twee katten Boris en Klaas in Hooge Zwaluwe.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Grondwet, Pim Lammers en COC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.