Uit de kast, in de Provinciale Staten | Richard Guijt

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd.  Deze keer: Richard Guijt, de nummer 8 op de lijst van VOLT in de provincie Noord-Brabant.

U staat op de kieslijst van Volt, waarom deze partij?
Ik ben lid geworden van Volt omdat zij zich niet alleen inzetten in Nederland maar in heel Europa. Voor mij is dit de enige juiste manier om zowel in Nederland als in Europa dingen te veranderen en beter te maken. We staan als Nederland niet alleen en door ervaringen zaken te delen die elders goed gaan en samenwerken naar nieuwe oplossingen kunnen we sneller dingen veranderen.
Daarnaast zie ik Volt als een partij die zich inzet voor sociale gelijkheid op allerlei vlakken en die dit ook uitvoert in de praktijk. Denk daarbij aan de de 50/50 verdeling man en vrouw, het zijn kleine maar niet onbelangrijke stappen.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
De reden dat ik mij juist nu kandidaat stel is dat ik zie dat we nu voor een grote opgave staan die we moeten oplossen. De Provinciale Staten hebben daar een belangrijke rol in. Als het gaat om wonen, aanpak van stikstofproblematiek en verduurzaming van de provincie.
Ik zie dat er nu partijen opkomen die zich verzetten tegen de verandering en daarmee tijd verloren laten gaan. Tijd die we niet meer hebben, want we moeten nu de grote problemen aanpakken. Dit is voor mij persoonlijk een belangrijke reden om mij juist nu kandidaat te stellen. Omdat als we nu de problemen niet aan gaan pakken, we straks met nog grotere problemen zitten en dat Brabant steeds minder prettig wordt om in te wonen.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
Stikstof
Luchtkwaliteit en waterkwaliteit
Gevolgen klimaatverandering

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Luchtkwaliteit zou de hoogste prioriteit moeten krijgen. In Brabant leven we korter, en heeft een groot deel van de Brabanders gezondheidsschade door de gevolgen van de luchtvervuiling. Uit eerder onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld een op de vier kinderen astma krijgt als gevolg van de luchtkwaliteit. We moeten niet toestaan dat mensen levenslang last hebben van de luchtkwaliteit en dat we dat maar oké vinden. Het is tijd om dit probleem op te lossen en Brabanders beschermen tegen de gevolgen van slechte luchtkwaliteit.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
Volt doet nu voor de eerste keer mee aan de provinciale statenverkiezingen. Het zou al een mooi resultaat zijn als we twee of drie zetels weten te behalen. Volt staat open voor samenwerking met andere partijen, ook als het gaat om besturen. Met partijen die ideologisch ver van ons afstaan zal dat moeilijk worden, maar ik verwacht dat deze partijen dit hetzelfde zien.
Daarnaast zouden er 24 partijen mee willen doen in Brabant met de aankomende verkiezingen. Dit maakt de komende verkiezingen al ingewikkeld genoeg om een zetel te behalen. Maar mochten we op 15 maart genoeg zetels behalen en we komen in de positie mee te besturen dan is de huidige coalitie van: VVD-D66-Groenlinks en Pvda een goede om bij aan te sluiten. Wellicht dat er meer mogelijkheden zijn, maar dat is afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
In aanloop naar de verkiezingen ben ik bezig geweest met het schrijven van het beleid voor Volt Brabant en het verkiezingsprogramma. Daarin heb ik er zeker rekening mee gehouden om LHBTI+ers en andere minderheidsgroepen beter te vertegenwoordigen in de provincie. Daarnaast vind ik dat ook de provincie een grotere rol zou moeten krijgen als het gaat om de voorlichting voor en emancipatie van deze groepen te vergroten.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
Volt is nu niet vertegenwoordigd in de Provinciale Staten maar wel in Den Bosch en Eindhoven. Zij hebben op gemeentelijke niveau al beleid en zaken naar voren gebracht op het gebied van emancipatie van LHBTi+. Zo heeft Volt Den Bosch zich ingezet voor een museum waarin de geschiedenis en cultuur van lhbti+ centraal staan  en die daarmee een voorlichtingsfunctie hebben, maar ook actief promotie van sportclubs waar lhbti+ welkom is. In Eindhoven heeft Volt zich ingezet voor onder meer de rechten van trans personen rondom werk en om een veilig werkklimaat te creëren, maar ook dat zij indien nodig bijzondere bijstand kunnen krijgen om aan werk te komen. Daarnaast zetten zij zich in voor een actieve bescherming na aangifte gerelateerd aan lhbti+ geweld.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie in uw provincie?
Voor de provinciale staten verkiezingen willen wij als Volt ons hard maken voor een inclusie raad in de provincie. Zo kunnen we met LHBTI+ groepen maar ook andere minderheidsgroepen een betere inspraak bewerkstelligen, wat nodig is. De provincie zou daarom ook beter kunnen samenwerken met gemeenten om de emancipatie te vergroten. Voorbeelden die ik eerder noemde van Volt in Eindhoven en Den Bosch zijn goede voorbeelden die in meer gemeenten overgenomen kunnen worden. Daarnaast zou de provincie zich meer moeten inzetten in het ondersteunen van evenementen en voorlichting op het gebied van LHBTI+ om zo de emancipatie verder te vergroten. Dit geldt overigens ook voor andere groepen zoals mensen met een lichamelijke beperking et cetera.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.