Minister Kuipers: ondanks hoopgevende resultaten geen uitbreiding PrEP-pilot

De voorlopige resultaten van de pilot van het verstrekken van PrEP aan mannen die seks hebben met mannen (MSM), zijn volgens minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) positief.  “De uitkomsten uit de tussentijdse evaluatie verheugen mij”, schrijft Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Maar ondanks een daling in het aantal HIV besmettingen die volgens het RIVM “hoogstwaarschijnlijk gerelateerd [is] aan de toename van PrEP-gebruik”, wordt de pilot niet uitgebreid.

Tekst: Ronald Mol, redacteur politiek

Naast het RIVM is ook de Stichting HIV Monitoring (SHM) positief over de werking van PrEP. Over een periode van zes jaar tijd nam het aantal nieuwe HIV diagnoses in Nederland met meer dan de helft af. En onder de MSM categorie was in 2021 “een sterke daling waarneembaar” in het aantal besmettingen ten opzichte van de drie voorgaande jaren.

“Deze daling wijst volgens SHM op de goede werking van PrEP. Veel MSM die zich voorheen
regelmatig lieten testen op hiv en andere soa gebruiken tegenwoordig PrEP en zijn daardoor beter beschermd tegen een hiv-besmetting.” Aldus de minister. Toch schrijft Kuipers dat de onderzoekers “nog geen sluitende uitspraken kunnen doen over het effect van PrEP op het aantal hiv-infecties in Nederland.”

Minister Kuipers beslist dit jaar over structurele PrEP verschaffing vanaf medio 2024. Maar voor hij dat doet wacht hij eerst een zogenoemde scenarioverkenning van het RIVM af. Daarin wordt onder andere gekeken naar “de haalbaarheid van een eventuele voortzetting en de daadwerkelijke uitvoering daarvan.” Deze scenarioverkenning wordt in de zomer van 2023 verwacht.

Ondertussen blijft deelname aan de PrEP-pilot onverminderd populair. In 2020 werd het aantal beschikbare plekken al uitgebreid van 6500 naar 8500. Toch stonden eind vorig jaar nog altijd zo’n 3000 mensen op de wachtlijst voor deelname. Uit een rapportage van SHM blijkt dat er inmiddels vier mensen met HIV gediagnosticeerd zijn, terwijl zij op de wachtlijst voor deelname stonden. In zijn brief laat de minister weten dat hij dat betreurt.

Mark Vermeulen, de directeur van Aidsfonds – SOA Aids Nederland, noemt het niet uitbreiden van de pilot dan ook “een enorme misser van de minister.” Volgens Vermeulen is PrEP “één van de onmisbare middelen om verspreiding van het hiv-virus definitief te stoppen, meer mensen toegang geven tot PrEP brengt het einde van de hiv-epidemie dichterbij. Gezien de stijgende zorgkosten is dat niet onbelangrijk. De toegang tot PrEP verruimen is bovendien kostenbesparend, je voorkomt ermee dat mensen levenslang behandeld moeten worden.”

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.