Uit de kast, in de Provinciale Staten | Wesley van der Heijden

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd.  Deze keer: Wesley van der Heijden, de nummer 7 van de lijst van D66 in de provincie Noord-Holland.

U staat op de kieslijst van D66. Waarom deze partij?
Rond mijn achttiende heb ik me verdiept in de partijen die dicht bij mijn wereldbeeld lagen. Toen ik de richtingwijzers van D66 las, wist ik dat dit de partij was waar ik me het beste thuis voel. Het progressieve en liberale wat D66 combineert past heel goed bij mij. Laat mensen zoveel mogelijk vrij, maar als ze hulp nodig hebben dan moet de overheid er voor je zijn.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
De komende vier jaar worden essentieel voor de leefbaarheid van onze provincie. Met alle uitdagingen die op ons af komen is het van belang dat we afgewogen keuzes maken. Bijna alle uitdagingen die we aangaan leggen een claim op de Ruimtelijk ordening. Hiervoor is het van belang dat we geen vier jaar vooruit kijken maar op zijn minst vijftig jaar en het liefst naar 2100. Hoe willen we dat Noord-Holland eruit ziet in die tijd?

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
Klimaat en de energietransitie, woningbouw, herstellen en versterken van de natuur

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Voor mij is het van belang dat we ons inzetten voor de verbetering van de luchtkwaliteit in onze provincie en de industrie faciliteren om te vergroenen.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
D66 wil graag dingen bereiken en dat lukt het beste in de coalitie. We wachten eerst de verkiezingsuitslag af alvorens we kijken welke coalitie past bij ons en de uitslag.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Het speelt een rol omdat ik weet dat het voor inwoners van belang is dat ze zich gerepresenteerd voelen. Ik wil in de Staten ook expliciet aandacht vragen voor LHBTIQ+ thema’s. Want ook de provincie speelt een rol in het bevorderen van acceptatie en emancipatie.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
Mede door D66 heeft het college een brief aan het rijk gestuurd om de nieuwe transgender wet te ondersteunen. Mede door D66 is Noord Holland een regenboogprovincie geworden.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie in uw provincie?
Er moet veel gebeuren. Ik heb het gevoel dat we als land en dus ook als provincie last hebben van de wet van de remmende voorsprong. Ik zie dat andere landen inmiddels veel verder zijn met emancipatie. Als politicus in de Provincie wil ik me inzetten om de emancipatie weer bovenop de Haagse agenda te krijgen. Want op dit moment hebben LHBTIQ+ personen niet dezelfde kansen. We moeten dus ongelijk beleid gaan voeren om kansengelijkheid te creëren.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.