Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd. Deze keer: Willemijn Zwart, Partij van de Arbeid, plek 13 kandidaat Eerste Kamer.
U staat op de kieslijst van de PvdA, waarom deze partij?
Ik ben politiek betrokken opgevoed en werk in het onderwijs. Binnen de PvdA voel ik de ruimte samen met maatschappelijke organisaties werk te maken van kansengelijkheid. Ik geloof dat mensen een goed inkomen verdienen, of studeren nu wel of niet hun ding is. En een tweede of derde kans verdienen, ook als ze het zelf verprutst hebben. De huidige omgang met schulden, toeslagen en labeltjes maakt me soms moedeloos, maar de PvdA inspireert me om daar toch elke dag weer mijn schouders onder te zetten.
Waarom wilt u de Eerste Kamer in; wat is uw persoonlijke motivatie?
Ik heb in mijn studententijd als studentenbestuurder bij het ISO veel contact gehad met parlementariërs en daar is het zaadje geplant van de droom om ooit zelf Senator te mogen worden. In 2019 heeft de PvdA-selectiecommissie voor de Eerste Kamer helaas moeten concluderen dat zich geen geschikte kandidaten uit Oost-Nederland gemeld hadden. Dat voelde voor mij niet goed: met mijn kandidaatstelling heb ik willen laten zien dat er zeker ook in dit deel van het land gedreven, betrouwbare en wijze politici te vinden zijn, met oog voor wat hier speelt én met de skillset voor de belangrijke laatste reflectie in ons wetgevingsproces.
Wat zijn de drie hot topics in de Eerste Kamer?
Voor de PvdA en GroenLinks is het natuurlijk een belangrijk thema dat we samen één fractie gaan vormen in de senaat. Ik denk dat dat een goed streven is, ook de afgelopen vier jaar voerden onze senatoren al over en weer voor elkaar het woord en in een grotere fractie kan ieder individueel lid zich meer specialiseren en verdiepen in diens eigen portefeuilles. Andere grote thema’s zijn de uitvoerbaarheid van de grote (herstel)opdrachten die bij uitvoeringsinstanties neergelegd zijn, bijvoorbeeld als gevolg van de toeslagenaffaire en de verschuivende verhouding met de rechtspraak in het inkaderen van beleid (zoals bij de stikstofarresten).
Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Ik vind privacy een hot topic. Zelf schrik ik ervan hoe jongeren ‘zelfcensuur’ toepassen in hun kijkgedrag op social media als TikTok of Instagram, omdat anders hun algoritme aan anderen hun privé-interesses weg kan geven. Zeker ook voor LHBTIQ+-jongeren die nog zoekende zijn naar hun identiteit, baart me dit zorgen.
Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
Dat speelt niet in de Eerste Kamer! Voor Nederland zou het goed zijn als de PvdA bestuursverantwoordelijkheid krijgt, zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten gaan dragen en een sociaal vangnet echte armoede voorkomt. Ik hoop zelf in de Senaat goed werk te kunnen leveren in het beoordelen van de kwaliteit, rechtstatelijkheid en uitvoerbaarheid van wetgeving. Dat staat wat mij betreft los van de samenstelling van de regering.
In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Het maakt me ervan bewust hoe we in Nederland een land vol minderheden zijn, iedereen op diens eigen manier. En hoe we hier ooit voorop liepen met een tolerante omgang met verschillen tussen mensen, verschillende levensopvattingen en geloofsvoorkeuren. En tegelijkertijd ook hoe ingewikkeld het kan zijn om af te wijken van de norm in meer conservatieve gemeenschappen. In een eerdere relatie met een vrouw mochten zelfs haar huisgenoten niet weten dat we een stel waren, anders zou ze haar kamer kwijtraken. Dat is geen doen! Het motiveert me elke keer weer het gesprek aan te gaan op zoek naar een common ground, van gemeenschappelijke idealen in een polariserende wereld.
Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
Net als de meeste andere partijen in de provincie Overijssel hebben heeft de Overijsselse PvdA-fractie zich hard gemaakt voor het predikaat Regenboogprovincie, vieren we Coming Out Day en is er aandacht voor inclusief beleid. De Provinciale Staten hebben geld vrijgemaakt voor aanvullende regelingen voor burgerschap in het middelbaar onderwijs, om scholen te faciliteren meer aandacht aan een inclusieve samenleving te besteden.
Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie in uw provincie?
Mij viel het bij een van de educatieve projecten waar ik aan werkte op dat nog maar weinig scholen in Overijssel een GSA draaiende hebben. Het COC heeft al heel veel voorwerk gedaan in het ontwikkelen van materialen om hiermee te starten en ik hoop van harte dat jongeren die nu op school zitten hiermee zelf aan de slag gaan. Zij zijn de toekomst! Ik zie nu in de gastlessen politiek burgerschap die ik kriskras door het land verzorg, hoe belangrijk zo’n GSA kan zijn voor het creëeren van een inclusieve mini-samenleving in het voortgezet onderwijs.